Biološka dob: Test starosti otkrivat će našu pravu dob

Biološka starost test razvili su britanski znanstvenici

Znanstvenici tvrde da su razvili test koji bi trebao pokazati koliko brzo ili sporo netko stari. Kažu da bi čak mogao predvidjeti kada će netko umrijeti, identificirati one s visokim rizikom za razvoj demencije te da bi mogao utjecati na lijekove, mirovine i police osiguranja.

“Biološka dob” govori puno više nego nečiji datum rođenja, pokazali su britanski znanstvenici koji su razvili test starenja.

“Postoje indikatori zdravog starenja koji su zajednički svima nama, a može nam pomoći prognozirati puno faktora, uključujući dugovječnost i pad kognitivnih sposobnosti,” rekao je profesor Jaime Timmons za BBC te dodao kako je test mjerodavan kao indikator zdravog starenja od 40. godine nadalje.

Test razvijen na King’s College London uspoređuje način ispoljavanja gena. Tim znanstvenika izdvojio je njih 150 od inicijalnih 54,000 genetskih markera koji su uspoređivani u skupini zdravih ljudi, 25-godišnjaka i 65-godišnjaka s pretežito sjedilačkim načinom života.

“Zdravlje” i “dob” su dva različita pojma

Određene životne odluke poput provođenja dana na kauču mogle bi biti loše za naše zdravlje, no čini se kako one ne utječu na brzinu starenja.

U testiranju uzoraka 70-godišnjih muškaraca iz Švedske, znanstvenici su s velikom sigurnošću uspjeli predvidjeti postotak smrtnosti u narednih nekoliko godina.

U Britaniji je u planu pilot program u kojem bi se test primjenjivao u transplantaciji organa koji bi starijim ljudima s manjom biološkom dobi omogućio sigurno darivanje organa.

Ovakav starosni test mogao bi utjecati i na preventivne preglede, primjerice za rak, jer bi se “biološki stariji” ljudi trebali početi ranije kontrolirati.

Predviđanje rizika za razvoj neurodegenerativnih bolesti

Znanstvenici s King’s College svjesni su kako bi ova mogućnost mogla imati dalekosežne posljedice, primjerice na mirovine ili police osiguranja.

U kombinaciji s drugim pregledima, test starosti bi također mogao identificirati one s najvećim rizikom za razvoj neurodegenerativnih bolesti. Test za Alzheimerovu bolest je još daleko od praktične primjene, ali ovo bi istraživanje moglo najviše doprinijeti baš u tom pogledu, nadaju se istraživači.