Povratak u školu: Četiri dana škole pokazuju bolje akademske rezultate učenika

Pitate li đaka, svi odreda će reći da provode previše vremena u školi i da su dva dana vikenda premalo za odmor. 

No, po prvi puta, rezultati američke studije pokazali su da osnovnoškolci koji dobiju tri, umjesto dva dana vikenda, neće pružati manju akademsku izvedbu – u stvari, rezultati ukazuju da neke rezultate testova, tri dana odmora, može samo poboljšati, piše Science Alert.

Bolji rezultati iz matematike

Studija je tražila učinke na rezultate čitanja i matematike četverodnevnog odlaska u školu na djeci starosti četiri i pet godina u američkoj saveznoj državi Colorado. Dok skraćeni radni tjedan nije imao učinke na promjenu sposobnosti čitanja, rezultati iz matematike bili su znatno viši među djecom koja su školu pohađala dan manje.

Istraživanje u Coloradu, došlo je baš u vrijeme kada je golem broj škola u ovoj američkoj državi kao i u državi New Mexico i Wyoming skratilo odlaske u školu s pet na četiri školska dana. O ovoj proceduri razmišljaju i druge države kako bi smanjile troškove. Škole koje rade četiri školska dana imaju jednaku količinu sati kao tradicionalan tjedan, no sažeti su u četiri, a ne pet dana.

‘Ono što me zainteresiralo je da su ovi rezultati u potpunosti suprotni od onog što smo predvidjeli’, rekla je Mary Beth Walker, jedna od znanstvenica sa Sveučilišta Georgia State u izvješću za javnost.

‘Mislili smo, posebno za mlađu djecu u osnovnim školama, da bi duži dani u kraćem školskom tjednu negativno utjecali na akademsku izvedbu, zbog njihovog raspona pažnje i koncentracije koji su kraći. Također, dulji vikend daje im više vremena da zaborave ono što su naučili’.

No, obe su se postavke pokazale baš suprotnima. Rezultati studije pokazali su korelaciju između četverodnevnog školskog tjedna i boljih akademskih rezultata, no nisu dokazali da je smanjenje dana direktno utjecalo na rezultate testa. Znanstvenici su priznali da ne mogu objasniti na koji točno način trodnevni vikend ima dobre učinke na dječje rezultate. No, imaju neke sumjne:

‘Moj osobno mišljenje je to da su djeca toliko entuzijastična tijekom ta četiri dana da rade bolji posao, kaže Walker. ‘Postoje rezultati nekih radnih studija koji pružaju dokaze da četverodnevni tjedan povećava produktivnost’.