Otrov brazilske ose mogao bi pomoći u liječenju raka

Otrov osa iz prirodnog habitata u Brazilu moglo bi se koristiti kao oružje u borbi protiv karcinoma, vjeruju znanostvenici.

Venom koji sadrži žalac ose ubija stanice raka bez ozlijeđivanja normalnih stanica, pokazuju za sada, laboratorijske studije, piše BBC.

Znanstveni tim Sveučilište u Brazilu tvrdi da se u eksperimentalnoj terapiji venom zakvači na tumorske stanice, stvarajući rupe kroz koje prodiru molekule koje omogućavaju stanici da radi normalno. Studija je u ranoj fazi te je potrebno napraviti još radova kako bi se provjerilo hoće li metoda biti sigurna za ljude.

Riječ je o endemskoj, agresivnoj vrsti ose Polybia Paulista koja živi na jugoistoku Brazila. Njezin žalac sadrži važan otrov MP1 koji insekt upotrebljava kako bi napao plijen ili kako bi se obranio od predatora.

Otrov brazilske ose, na dosadašnjim eskperimentima na laboratorijskim miševima pokazuje da može targetirati i uništiti stanice raka.

Profesor Joao Ruggiero Netto venom su gledali pod mikroskopom i otkrili kako MP1 stvara interakciju s masnim molekulama abnormalno raspoređenim na površini stanica karcinoma, stvarajući rupe koje omogućavaju molekulama ključnim za rad stanice da cure van.

Studije je objavljena u Biophysical Journal.