Dani otvorenih vrata u hrvatskim bolnicama

dani otvorenih vrata u hrvatskim bolnicama.crop

Sedam najvećih hrvatskih bolnica sudjeluje u ovotjednoj akciji Dani otvorenih vrata – iskoristite priliku za prvi ili dijagnostički pregled bez najave u sedam najvećih hrvatskih bolnica.

Ministarstvo zdravlja ovaj tjedan od 1. do 8. rujna u suradnji s kliničkim bolničkim centrima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te kliničkim bolnicama Merkur i Dubrava započinje akciju Dani otvorenih vrata, dio projekta Program plus.

Uz uputnicu, ali bez najave

Obavljat će se prvi pregledi i dijagnostički postupci uz uputnicu u domeni neurologije, kardiologije, gastroenterologije i ginekologije. Liječnici će biti dostupni u popodnevnim satima prema najavljenom rasporedu, objavilo je Ministarstvo.

Program Plus za kraće liste čekanja

Program Plus u hrvatskim se bolnicama provodi od veljače ove godine, a hrvatski klinički bolnički centri, kliničke i opće bolnice su u tom vremenu obradili preko 107 tisuća dodatnih pacijenata te tako smanjili liste čekanja, podsjetio je doc. dr. Dragan Korolija-Marinić, pomoćnik ministra zdravlja za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove.

U Ministarstvu su izjavili kako je cilj akcije bolja dostupnost zdravstvenih usluga.

HUBOL ne podržava akciju

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) je pak uputila otvoreno pismo korisnicima zdravstvenog sustava u kojem kritizira poteze Ministarstva jer smatraju da se na taj način stihijski odrađuju brojevi pregleda bez rješavanja pravog uzroka lista čekanja, piše HINA.

U pismu ističu kako ova bi akcija mogla uzrokovati kaos u bolnicama zbog ograničenog broja pregleda te da su nisu zakinuti samo pacijenti već i liječnici koji su dodatno opterećeni.