Tolerancija na bol: Podnose li je žene uistinu bolje od muškaraca?

Iskustvo boli je duboko subjektivno i teško mjerljivo. Ukoliko ste se vašem liječniku nekada požalili na bol, vjerojatno ste upoznati s klasičnom (no proizvoljnom) ljestvicom od 0 do 10 na kojoj 0 znači ‘ne boli ništa’ i 10 ‘najgora bol koja se može zamisliti’. No, vaš odgovor na to pitanje zapravo ovisi o mnogo varijabli – ne samo o spolu.

Prag boli i tolerancija na bol

Kada je u pitanju bol, dva se glavna faktora uzimaju u obzir: prag boli i tolerancija na bol. Prag boli odnosi se na točku u kojoj osoba počinje stvarati prvi osjećaj boli nakon izlaganju na poticaj, kao što je primjerice ubod iglom. Iako se podražaji mogu mjeriti, iskustvo boli ostaje potpuno subjektivno.
U međuvremenu tolerancija na bol referira se na količinu boli koju netko može istrpiti bez da se sruši u agoniji, piše ScienceAlert.

Uvriježeno je mišljenje da žene bolje podnose bol

Uvriježeno je mišljenje da žene bolje podnose bol od muškaraca, jer navodno ne postoji veća bol od ‘porođajne boli’.
Međutim, znanstveni tim sa Sveučilišta Stanford u Sjedinjenim Američkim Državama dovršili su pregled preko 11 tisuća medicinskih dokumenata i otkrili da žene, u stvari, osjećaju bol intenzivnije, naročito kada je riječ o akutnoj upali. Unutar famozne skale od 0-10, u prosjeku stanje na ljestvici ženske boli bilo je za bod više od muškaraca.

Uvijek i samo subjektivna izvješća

No, ovo je tek dio slagalice, jer su se analize prvenstveno temeljile na subjektivnom izvješću ocjena u bolnici. Istraživači također nisu imali pristup informacijama koje bi im pomogle odrediti uzrok takvih razlika između spolova.

2009. tim istraživača sa Sveučilišta Florida, objavio je masivni pregled studija o boli te otkrili da žene pokazuju veću osjetljivost na većinu oblika boli. Također su otkrili da žene doživljavaju više boli u cjelini – drugim riječima češće idu liječniku žaleći se da ih nešto boli od muškaraca, uzimaju više tableta protiv boli i u većoj mjeri pate od bolova poput boli u križima i migrena.

U eksperimentalnim postavkama muškarci su pokazivali veći prag boli, prema nalazima pregleda studija.

Eksperimentalna postavka znači da je netko namjerno povrijedio ljude i potom ih upitao kako se po tom pitanju osjećaju. Sveukupno, muškarci su pokazivali veću toleranciju na bol od žena, barem u laboratoriju.

I opet biologija…

Jedno od predloženih objašnjenja za ovaj rezultat je biološki – naime, muško tijelo obično otpušta više tvari s analgetičnim svojstvima poput beta endorfina.

Dakle, znači li to da žene lakše podliježu boli, a porođajne muke su apsolutni mit? Ne nužno naravno.

Kao što ste veći shvatili, bol je subjektivno iskustvo. Vrsta bolesti, raspoloženje osobe, hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa žena sve to utječe na bol, iako na individualno različite načine.