Prvorođene sestre deblje su od mlađih sestara 40%

Starije će se sestre često i mnogo puta u životu požaliti da je mlađoj sestri sve lakše u životu, jer već ima ‘pripremljen teren’ kod roditelja. No, čini se da ovoga puta doista imaju nešto za prigovoriti.

Naime istraživanje je pokazalo da će mlađe sestre vjerojatnije biti mršavije od prvorođene sestre u obitelji, piše Dailymail.

Istraživanje, najveće ovakve vrste, sugerira da redoslijed rođenja može igati važnu ulogu u određivanju težine. Osim toga, znanstvenici su upozorili da prvorođeni mogu biti u opasnosti i od drugi zdravstvenih problema.

Istraživači su proučavali podatke o zdravlju 13.400 parova sestara i utvrdili da prvorođene sestre, u prosjeku imaju 29% veću vjerojatnost da budu preteške te 40% veću vjerojatnost da budu pretile od drugo rođene sestre.

Rezultati studije nailaze na potporu slične studije na muškarcima koja je otkrila da prvorođeni brat ima više kilograma od mlađe braće.

Posljednje istraživanje proučavalo je podatke trudnih Šveđanki, prikupljene između 1991. i 2009. Kada su bile trudne između deset i 12 tjedana, prvorođene trudnice bile su 567 grama u prosjeku teže, od trudnica drugo rođenih. To znači da je indeks tjelesne mase (BMI) bio 2.4% viši. Nadalje, prvorođene sestre bile su neznatno više, oko 1.2 mm u prosjeku.

Istraživači su također zabilježili značajan porast prosječne težine tijekom radoblja od 18 godina, podižući je za 13 grama godišnje.
Stručnjaci sa Svečilišta u Aucklandu, Novi Zeland i Uppsala u Švedskoj tvrde da je nejasno zbog čega su starije sestre, čini se, teže.
Obzirom da se obitelji smanjuju, a manji broj obitelji ima više od dvoje djece, veći udio ljudi danas su prvorođeni nego u prošlosti. Stoga, ako je veća vjerojatnost da prvorođeni budu teži, to znači i da će stopa pretilosti rasti.