Ohio: Protivnici abortusa podržavaju Zakon za zabranu abortusa kod sindroma Down

Protivnici abortusa u američkoj saveznoj državi Ohio žele da se zabrane abortusi ženama samo iz razloga što ne žele roditi dijete sa sindronom Down, davajući ovim skupom podršku prijedlogu zakona NRLC (National Right to Life).

Vlada i Senat Ohia zakon će vjerojatno parafirati u jesen, piše New York Times, jer se većina državnih zakonodavaca protivi pobačaju te su ovjereni od strane Odbora koji je izrađivao Nacrt zakona.
Međutim, guverner Ohia i kandidat za predsjednika SAD-a John Kasich još nije zauzeo stav o zakonu, stoga je nepoznato hoće li ga odobriti ili ne, iako je ranije potpisao mnoga druga ograničenja oko abortusa i ozakonio ih. Od kada je izabran 2010., potpisao je zakon kojim se zahtijeva da žene prije procedure, imaju pretragu ultrazvukom te da im se ponudi fotografija fetusa s istog.

Budući da žene mogu ići na prenatalna testiranja kako bi vidjele da li njihova beba podliježe određenim bolestima i poremećajima, između 60 i 95 % žena koje otkriju da bi njihova beba mogla imati Down sindrom izabiru abortus, podaci su osvrta na studiju napravljenu između 1995 i 2011. godine. No, taj broj se smanjio tijekom godina kada se usporedi s ranijim studijama iz 1990.

Kritike Zakona

Kritičari zakona tvrde da će se zabrana teško provesti te će se vjerojatno kršiti s odlukama Vrhovnog suda koji podcrtava da žene u bilo kojem trenutku mogu odabrati abortus sve dok fetus nije sposoban za život. Također to utječe na definiciju prava na izbor abortusa kao privatne stvari koja se tiče samo pacijenta i liječnika, slažu se kritičari novog Zakona.

‘Ovi zakonodavni prijedlozi ometaju odnos liječnik – pacijent i eksploatiraju složena pitanja koja mogu nastati tijekom trudnoće’, rekla je Kelly Copeland, izvršna direktorica tvrtke NARAL Pro-Choice iz Ohia.
‘Medicinske odluke ne trebaju se donositi u zgradama Vlada, one se moraju donositi u liječničkoj ordinaciji na temelju medicinske znanosti’.

Riječ je o diskriminaciji, ne o abortusu

U međuvremenu, pristalice tvrde da u prijedlogu Zakona nije riječ samo o abortusu, već diskriminaciji beba s Down sindromom.
‘Odluka da se završi nečiji život zbog dijagnoze je diskriminacija, točka’, rekla je republikanka Sarah LaTourette, jedna od sponzora Zakona. ‘Vjerujem da život počinje začećem i da pobačaj nije u redu. No, bez obzira na to slažete li se samnom ili ne, nadam se da možete vidjeti da ovo nije pitanje abortusa već pitanje diskriminacije. Diskriminacija nad ljudima, ne dopuštajući im njihovo Bogom dano pravo na život, samo zato jer možda imaju Down sindrom.’

Još jedna američka savezna država s takvom, već postojećom zabranom je Sjeverna Dakota, koja je zakon donijela 2013. a otišla je i korak dalje od Ohia, naime, država Sjeverna Dakota zabranila je pobačaje za bilo koju ‘genetske abnormalnosti’. Sedam država – Arizona, Kansas, Sjeverna Karolina, Sjeverna Dakota, Oklahoma, Pennsylvanija i Južna Dakota imaju zakone o zabrani pobačaja ako je razlog odabir spola.