FDA: Veganska majoneza ne smije se zvati Mayo

Pravila FDA zahtijevaju da majoneza mora sadržavati jaja: Majoneza ‘Just Mayo’ startup tvrtke Hampton Creek među čijim je investitorima Bill Gates, ne sadržava ih. Veganska majoneza – koja po definiciji ne sadrži jaje – ne može se označiti kao majoneza, priopćila je krovna američka Agencija za Hranu i Lijekove, piše Time.

Kompanija zdrave hrane Hampton Creek Foods, Inc., čiji je najpoznatiji proizvod veganska majoneza bez jaja ‘Just Mayo’, dobila je pismo upozorenja od FDA 12. kolovoza da ‘prema standardima identiteta majoneze, jaje je potreban sastojak’.

U pismu FDA Hampton Creeku dalje stoji:

‘Na temelju informacija o sastojcima, ovi proizvodi ne sadrže jaja. Također smo upozorili da ti sastojci sadrže dodatne sastojke koji po standardima nisu dopušteni, kao što su modificirani škrob, protein graška i beta karoten, koji se možda koristi za boju, simulirajući žutanjak. Iz tog razloga, ovi proizvodi ne odgovaraju standardu majoneze’, rekao je William A. Cornell Jr., ravnatelj ureda za usklađenost pri FDA.

Majoneza bez jajeta nije majoneza

FDA zahtijeva da proizvod koji sebe naziva ‘majonezom’ sadrži najmanje 65% biljnog ulja i ima jedno ili više žumanjaka.
‘Jaje’ Hampton Creekovog proizvoda Just Mayo i Just Mayo Sriracha, proizvod koji je isto naveden u pismu FDA, je u stvari nusprodukt kanadskog žutog graška. Ovi su proizvodi vrlo brzo postli popularni proizvodi na policama trgovina mještovitom robom diljem Sjedinjenih Američkih Država, piše Time.

Unilever tužio pa povukao tužbu

No, u studenom 2014. godine prehrambeni div Unilever Plc, koji posjeduje Hellmansovu Real Mayonnaise, podigao je, pa u prosincu i povukao tužbu protiv Hampton Creeka, tvrdeći da nedostatak jajeta u Just Mayo diskvalificira proizvod da bude okvalificiran kao majoneza. Unilever je potom zatražio promjenu označavanja Just Mayo.

‘Vjerujemo da će Hampton Creke poduzeti potrebne korake u označavanju svojih proizvoda unaprijed’, rekao je glasnogovornik tvrke u priopćenju.
Pismo iz FDA također problematizira zdravstvenu tvrdnju Hampton Creeka da je Just Mayo ‘bez kolesterola’ te da na web stranici piše ‘Nikada nećeš pronaći kolesterol u našim proizvodima’ jer im proizvodi sadrže previše masnoće da bi iznosili takve zdravstvene tvrdnje.
Hampton Creek se po ovom pitanju FDA-u mora očitovati u roku 15 dana od primitka pisma.