Prehrana u trudnoći utječe na zdravlje srca bebe

Žene koje prije i tijekom trudnoće jedu zdravije mogu smanjiti rizik da njihova beba već s rođenjem razvije srčane probleme, tvrde znanstvenici.

Ova je veza pronađena u opsežnoj studiji koja je uključivala 19 tisuća Amerikanki upitanih o navikama u prehrani u trudnoći i godini koja je prethodila trudnoći. Zdrava prehrana uključivala je onu s obiljem svježe ribe, voća, oraha i povrća, piše BBC.

Britanski znanstvenici trudnicama preporučuju folnu kiselinu kako bi smanjili rizik od porođajnog defekta poput Spine bifide (defekt u kojem se nije završilo zatvaranje vertebrate i membrane oko leđne moždine) kao i vitamin D za zdrave kosti i zube.

Prehrana u trudnoći je važna

U studiji, objavljenoj u Archives of Disease in Childhood Fetal & Neonatal Edition, polovica ispitanih žena rodila je bebe s problemima srca, dok druga polovica nije. Kada su usporedili prehranu dviju grupa, znanstvenici su otkrili da je zdravija prehrana u trudnoći povezana s manjim rizikom od kongetinalnih (urođenih) srčanih mana.

Trudnice u top 25% onih koje su se najzdravije hranile imale su mali rizik da rode bebu s određenom srčanom manom (npr. nedostaci pretklijetke septuma), od onih u najdonjih 25 %.

Urođena srčana mana je jedna od najčešćih tipova porođajnih defekata, a pogađa devet od tisuću beba rođenih u Ujedinjenom Kraljevstvu.

‘Ovo je zanimljiva studija koja podcrtava važnost zdrave prehrane od početka života’, kaže viša dietetičarka s British Heart Foundation (BHF) Victoria Taylor.

‘Zdrava prehrana prije, tijekom i poslije trudnoće može imati dobre učinke i za majku i za dijete i kao što vidimo na ovom slučaju, cjelovita prehrana bi se trebala uzeti u obzir, radije nego da se fokusiramo na pojedinačne nutrijente’.