Celebrity efekt: Kako poznati i slavni utječu na naše zdravlje

Angelina Jolie

Slavne osobe inspiriraju naš odabir odjeće, glazbe, hrane pa zašto ne bi mogle utjecati – a prema svemu sudeći to se i događa – na odluke vezane uz naše zdravlje?

Celebrityji su često samoprozvani stručnjaci za modu i ljepotu ili ih jednostavno takvima smatramo i vjerujemo njihovim savjetima kako izgledati dobro. Iako se ne može reći da imaju istu vjerodostojnost kad se radi o medicinskim savjetima, događa se upravo suprotno – mišljenja i iskustva poznatih osoba sve više utječu na to kako ljudi pristupaju vlastitom zdravlju.

Angelina Jolie efekt

Kada je 2013. godine Angelina Jolie javno obznanila da će se podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji kako bi umanjila rizik od raka dojke, uslijedile su salve komentara, podrške i pokude.

Jedna je studija pokazala kako se u narednih pet mjeseci nakon njezine odluke i izdašnih objašnjenja zašto se na to odlučila za više nego dvostuko povećala brojka žena koje su se testirale na zloglasnu BRCA1 mutaciju.

Autori studije zaključili su kako je za to zaslužan globalni i dugotrajni “Angelina Jolie efekt”. Ujedno je bilo više samoinicijativnih upita za preventivnu mastektomiju – žene nisu došle prema uputnici specijalista nego potaknute gestom Jolie koja je u tom trenutku postala heroinom borbe protiv raka dojke.

Dobar dan, želim testiranje na BRCA gen?

Drugo se istraživanje prošle godine bavilo učinkom koji je fama oko Joliene operacije imala na opće znanje o raku dojke i jajnika.

Ispitivanje među 2,572 ljudi pokazalo je da iako je njih 3 od 4 svjesno kako je Jolie zahvat napravila kako bi prevenirala rak dojke, razočaravajućih 10% znalo je odgovoriti na specifična pitanja o BRCA genu. Uz to, većina je bila krivog mišljenja kako imaju manji rizik od razvoja raka dojke ukoliko u obitelji nemaju povijest te bolesti.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]

Postoje dvije mutacije BRCA gena – 1 i 2. Svega 0,25% populacije ima tu mutaciju koja može znatno povećati rizik od razvoja raka i to dojke od 60 do 85% te raka jajnika između 15 i 40%. Muškarci s mutacijom također imaju povećani rizik od raka dojke, gušterače i prostate.

[/box]

Rijetka BRCA mutacija dobila je veliku pozornost, ali autori studije složili su se kako nije iskorištena prilika da se u široj javnosti produbi razumijevanje ovih teških bolesti.

Liječnici i celebrityji ruku pod ruku

Slučaj Jolie nije ni prvi ni jedini primjer kako javne osobe mogu podići svijest o ozbiljnim bolestima i potaknuti na redovitije preglede.

U Velikoj Britaniji je 2009. nakon što je Big Brother zvijezda Jane Goody preminula od raka vrata maternice zabilježeno pola milijuna cervikalnih pregleda više nego do tada. 27-godišnja Goody javno je obznanila kako boluje od raka te potaknula brojne žene da odu na pregled što je rezultiralo 70%-tno većom posjećenošću ginekologa, a zasigurno i nemalim brojem pravovremenih dijagnoza.

Utjecaj slavnih osoba nije uvijek pozitivan, kao što je to primjerice slučaj s deklariranim anti-vaxxerom Jimom Carreyjem ili prezrenim celebrity doktorom Ozom.

Taj utjecaj nije ni toliko dugovječan – Angelina Jolie i Jane Goody potaknule su povećani broj pregleda u narednih nekoliko mjeseci do godine dana. Pa ipak, medicinski stručnjaci bi mogli i trebali iskoristiti taj momentum kako bi povećali svijest o određenim zdravstvenim problemima i podigli javno zdravstvo na višu razinu.

Foto: Wikimedia