Teške glavobolje u trudnoći: Kada se treba zabrinuti?

Ukoliko trudnica s visokim krvnim tlakom i bez povijesti glavobolja odjednom razvije glavobolje koje se naglo pogoršavaju, trudnica bi mogla biti u riziku od komplikacija u trudnoći, uključujući preeklampsiju, što i majku i fetus dovodi u povećan rizik. 

Ovi i drugi rezultati studije provedene od strane istraživača s Montefiore zdravstvenog sustava i Koledža Albert Einstein pri Sveučilištui Yeshiva, nude prve kliničke preporuke za izradu dijagnostičkih odluka o glavoboljama kod trudnica, piše Medical Express. Najopsežnija studija na ovu temu objavljena je u časopisu Neurology.

‘Glavobolje u trudnoći su uobičajene, no nije uvijek lako razlikovati migrensku glavobolju i glavobolju uzrokovanu komplikacijama u trudnoći, kaže vodeći autor studije Matthew S. Robbins, šef neurologije i izvanredni profesor kliničke neurologije na koledžu Einstein.

‘Naše studije sugeriraju da bi liječnici trebali obratiti pažnju kada se trudnica na pregledu požali na jake glavobolje, naročito ako ima povišeni krvni tlak ili nema povijest glavobolja. Te bi pacijentice trebale obaviti pretragu neurosnimanja i monitoringa na preeklampsiju’, kaže Robbins.

Preeklampsija (ranije zvana toksemia) tipično se događa tijekom drugog ili trećeg tromjesječja trudnoće i može biti povezana s abnormalnom interakcijom krvnih žila koje opskrbljuju placentu.

Iako neke trudnice nemaju simptome, znakovi da trudnica ima preeklampsiju mogu biti: povećani krvni tlak, glavobolje, zamućen vid i bolovi u abdomenu, ovisno o jakosti i starosti fetusa. Liječenje uključuje od ležanja u krevetu za dijagnosticiranu srednju preeklampsiju do preranog poroda ako je stanje ozbiljno.

Dr. Robbins i kolege analizirali su svaki zapis trudnica s glavoboljama iz bolnice Weiler u razdoblju od pet godina. U istraživanju je sudjelovalo 140 žena prosječne dobi 29 godina.
Većina (91) trudnica imala je primarne glavobolje od kojih su 90 % bile migrene. Među 49 trudnica sa sekundarnom glavoboljom, 51% bilo je vezano uz visoki krvni tlak, te 38% žena s preeklampsijom.

Pokazatelj sekundarne glavobolje među trudnicama dokazano je visoki krvni tlak. Uspoređujući s trudnicama s glavoboljama, ali bez visokog krvnog tlaka, trudnice s glavoboljama i visokim krvnim tlakom suočavaju se sa 17 puta većom šansom da su njihove glavobolje uzrokovane nekim drugim uzrokom.
‘Kod većine tih trudnica, povišeni krvni tlak bio je potaknut preeklampijsom’, rekao je dr. Robbins.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Preeklampsija

Preeklampsija je poremećaj u trudnoći koji ukoliko se ne tretira pravilno može izazvati ozbiljne posljedice, u teškim slučajevima čak i smrt djeteta. Najveći je problem što ne postoje testovi koji bi pokazali da li je trudnica oboljela od preeklampsije te je presudna subjektivna prosudba trudnice. Javlja se u 3 do 8 posto trudnica i to najčešće nakon 20. tjedna trudnoće. Može se manifestirati kroz povišen krvni tlak trudnice i visoku razinu proteina u urinu. Kod većine trudnica se javi u veoma blagom obliku, dok opasniji oblici preeklampsije koji se ne liječe mogu dovesti do preranog poroda ili čak po život opasnih posljedica. Kako uzrokuje suženje krvnih žila čime se povećava krvni tlak to može izravno utjecati na jetru, bubrege i mozak. Ako dođe do puknuća malih žilica u bubrezima proteini prelaze u urin.[/box]