Ravnopravna briga oko djeteta poboljšava seksualni život partnera

Zajednička briga oko djeteta sretnijim će parovima unaprijediti i seksualni život, pokazuje nova američka studija.

U studiji koja je obuhvaćala 487 obitelji, bračnih i izvanbračnih partnera rezultati pokazuju da partneri koji ravnopravno dijele dužnosti oko djeteta redovito su izvještavali da su zadovoljniji, kako seksualno tako i emocionalno, piše BBC.
U obiteljima u kojima je žena preuzela veću brigu oko djeteta i muškarci i žene prijavljivali su manje zadovoljstvo, seksualno i emocionalno.
Ovaj se zaključak izvukao iz Bračne studije napravljene 2006. godine koja je proučavala odnose heteroseksualnih brakova i veza.

Podaci predstavljeni na sastanku američkog Sociološkog društva pokazuju da su odnosi između parova gdje žene brinu o djeci najmanje 60%, posebno u smislu odluka, hvaljenja i igranja, prošli najgore na ocjenama zadovoljstva u odnosima i sukobima između partnera, te svjedoče o manje sretnoj kvaliteti seksualnog života.

‘Jedno od najvažnijih otkrića je to da je najproblematičniji aranžman oko čuvanja djece, a direktno utječe na kvalitetu veze i seksualnog života, onaj gdje žena radi većinu stvari oko djeteta, kaže autor studije dr. Daniel Carlson, izvanredni profesor sociologije na Sveučilištu Georgija.
Studija je također pokazala da kada otac djeteta preuzme veći dio brige na sebe oko čuvanja djeteta nema negativnih posljedica koje utječu na kvalitetu bračnog partnera.
Studija nije obuhvaćala izvedbu zadataka poput hranjenja i kupanja djece.

‘Imate li muškarca koji je sretan oko dijeljenja brige oko djeteta, on vjerojatno i ulaže puno više u vezu’, rekao je prof. sir Cary Cooper s Poslovne škole u Manchesteru.

487 parova u studiji odabrani su nasumično, žene su imale ispod 45 godina, a prihodi obitelji bili su od niskih do umjerenih.