Tisuće mladih liječnika napušta Veliku Britaniju

Manjak lijecnika opće prakse uskoro bi mogao pogoditi Veliku Britaniju.

Manjak liječnika opće prakse mogao bi uskoro pogoditi Veliku Britaniju: sve više britanskih liječnika nezadovoljno je stanjem u struci te se upućuje se u potragu za poslom drugdje.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) mogla bi se suočiti s manjkom kadra, posebice liječnika opće prakse. Razočarani stanjem kod kuće, liječnici traže novi početak u zemljama kao što je Australija gdje bi mogli zaraditi čak dvostruko više.

Liječnici su nezadovoljni birokratizacijom svojeg posla i kompliciranim provjerama koje redovito moraju prolaziti kako bi zadržali dozvolu za prakticiranje medicine. Još jedan faktor je medicinsko osiguranje za odštetu čiji su troškovi 6 do 12 puta veći u Britaniji nego primjerice u Australiji.

U posljednjih 8 godina otišlo 22,000 liječnika

Opće zdravstveno vijeće (GMC) godišnje je između 2008. i 2014. izdavalo prosječno 2,852 dozvole za rad u inozemstvu, a s 2,008 dozvola koliko je do sad izdano ove godine, sveukupna brojka prelazi 22,000 liječnika koji su napustili ili planirali napustiti Britaniju u posljednjih 8 godina.

U GMC-u nisu izrazili zabrinutost iako podaci pokazuju kako većinu tog broja čine mladi liječnici u čije se obrazovanje uložilo i do milijun funti.

Manjak liječnika opće prakse

Posebno je problematična situacija među liječnicima opće prakse – mlađi liječnici sve manje odabiru opću praksu za karijeru, iskusni liječnici odlaze u mirovinu ranije, a tu su i oni koji odlaze u inozemstvo.

Prema sadašnjim podacima svako peto radno mjesto za stažiranje u općoj praksi nije popunjeno, što u konačnici znači manjak od oko 600 liječnika opće prakse. Stvara se začarani krug u kojem deficit dodatno opterećuje postojeće liječnike, a samim time narušava radne uvjete.

Izvor: The Guardian