Budućnost kontracepcije: Bežićni implantat na daljinsko upravljanje

Najbogatiji čovjek na svijetu, američki poslovni magnat Bill Gates najavljuje revoluciju u kontracepcijskoj tehnologiji, točnije daljinski kontroliranog kontraceptivnog čipa koji bi trajao do 16 godina. Na tržištu bi se trebao naći 2018. godine. 

Ideja kontraceptivne metode u obliku čipa rodila se nakon posjeta Billa Gatesa Massachusetts Institute of Technology (MIT) prije dvije godine. Ovaj izum ženama bi uštedio vremena na odlascima u ginekološke ordinacije po kontraceptivne implantate i vađenje istih kada žele ostati trudne, piše Time.

Budućnost kontracepcije

Tehnologija bi trebala biti gotova do 2018. godine, a preklinička ispitivanja sigurnosti kreću već ove godine.
Tvrtka koja će programirati mikročip je MicroCHIPS iz Lexingtona, Massachusetts, ovlaštena za upotrebu kontroliranog otpuštanja mikročip tehnologije.

Čip

MIT navodi da će implantat morati biti kodiran za zaštitu bežičnog protoka podataka. Veličina čipa iznosit će 20mm x 20mm x 7mm. Rezervoari hormona nastanjivat će mikročip širine 1.5 centimetra unutar uređaja. Mikročip kontrole rađanja sadržavat će hormone u vrijednosti gotovo dva desetljeća, a trebao bi otpuštati 30 mikrograma hormona dnevno, stoji u izvješću MIT technology Review-a. Vjerojatno će se ugrađivati ispod kože stražnjice, nadlaktici ili abdomenu, polako ispuštajući levonorgestrel, hormon koji se upotrebljava kod nekih vrsta pilula protiv začeća. 

Začeće

Kako bi zanijele, žene će isključivati implantat s daljinskim upravljačem, a još jednim klikom će ga ponovo paliti. I liječnici će moći prilagoditi dozu hormona na daljinu. Trenutno na tržištu ne postoji kontracepijska terapija koja traje dulje od pet godina.

No, prije nego MicroCHIPS podnese zahtjev prema Američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) biti će potrebno šifrirati čip kako bi svoje bežične podatke zadržao privatnima i sigurnima, piše na službenim stranicama MIT-a.