Desetominutno gledanje u oči inducira halucinacije i izmijenjeno stanje svijesti

Talijanski psiholozi otkrili su kako mogu inducirati drugo/izmijenjeno stanje svijesti bez upotrebe halucinoga. No to nije sve, gledate li nekome u oči deset minuta, netremice i bez prekidanja možda umjesto dragog lica počnete doživljavati teške halucinacije i viđenja iskrivljenih lica. 

Ne samo da je jednostavan zadatak (Gledanje u oči) ispitanicima priuštio čudnovato izvantjelesno iskustvo, nego je uzrokovao halucinacije čudovišta, članova njihovih obitelji i sebe u licu partnera kojeg su gledali, piše ScienceAlert.

U eksperimentu kojeg je vodio Giovanni Caputo sa Sveučilišta Urbino u Italiji sudjelovalo je 15 žena i pet muškaraca koji su u parovima sjedili jedan nasuprot drugome na udaljenosti od jednog metra i gledali se u oči deset minuta.
Osvjetljenje u sobi u kojoj se odvijao eksperiment bilo je dovoljno da ispitanici vide izraze lica svog partnera u kojeg su gledali no dovoljno zagasito da umanji jedinstvenu percepciju boja. Volonterima se nije govorila svrha studije tek da to moraju obaviti s ‘meditativnim iskustvom širom otvorenih očiju’.

Disocijativni simptomi

Nakon isteka vremena volonteri su ispunjavali dva upitnika. Jedan se fokusirao na disocijativne simptome koje su volonteri možda iskusili, a drugi upitnik na to da ispitanici kažu što su vidjeli na licu partnera kojeg su netremice gledali.

Volonteri su prijavljivali gubitak veze sa stvarnosti, također, zvukovi su im se činili tiši ili glasniji od očekivanih, a vrijeme kao da je nestalo. 90% ispitanika prijavilo je da je vidjelo deformirane facijalne izraze, a tri četvrtine grupe tvrdi da je vidjelo čudovišta.

*Disocijativni simptomi su psihofizičke reakcije na stres voljnim ili nevoljnim mijenjanjem funkcija i fokusa svijesti, memorije, identiteta ili percepcije okruženja. Ovi simptomi uključuju odsustvo emotivne odgovornosti smanjenu svijest o okruženju, derealizaciju, amneziju, poremećaj identiteta, slabu koncentraciju i preokupiranost. (izvor: Wikipedia)

Disocijacija u psihologiji opisuje široku lepezu psiholoških iskustava kojim se osoba osjeća odvojeno od svoje okoline. Mogući simptomi poput gubitka memorije, viđenja raznih stvari i pojava u iskrivljenim bojama ili osjećanje da svijet nije stvaran mogu biti posljedica traume ili zlostavljanja.
‘Volonteri su prijavili da su doživjeli iskustvo koje nikada do tada nisu doživjeli’, napisao je Christian Jarrett za British Psychological Society’s Research Digest.

Studija je pokazala da su disocijativni simptomi i facijalna disfmorfija povezane, no ukazanja čudnih lica poput čudovišta i disocijacija nisu.

‘Nešto ima dubok utjecaj na vizualnu i mentalnu percepciju kada se netremice i neprekidno gleda u oči drugoga deset minuta, rekao je Giovanni Caputo.

Rezultati nove studije podsjećaju na otkriće iz 2010. godine, istog autora, na sličnom eksperimentu. Tada je 50 volontera buljilo u svoje oči u ogledalu deset minuta. U objavljenom članku pod nazivom Strange Face in the Mirror illusion (Iluzija Čudna lica u ogledalu) Caputo objašnjava da su volonteri nakon samo jedne minute izvještavali o viđenjima ‘čudnih lica’. Opisi su uključivali deformacije vlastitih lica, živih ili mrtvih roditelja, arhetipskih lica poput starih žena, životinjskih njuški poput mačkinog, svinje ili lava pa čak i viđenja fantastičnih i monsturuoznih bića.
Svih 50 ispitanika osjetili prisustvo ‘drugosti’ (otherness) kada su se susreli s licem koje im se učinilo odjednom nepoznato, napisali su Susana Martinez Conde i Stephen L. Macknik za Scientific American.

Neuralna adapcija

Susana Martinez Conde objašnjava da ovo iskustvo ima veze sa neuralnom adapcijom koja opisuje kako naši neuroni mogu usporiti ili čak stopirati svoj odgovor na nepromjenjenu stimulaciju. To se događa kada buljite u bilo što – vaša percepcija će početi blijediti, a scene će se mijenjati.