Ruski znanstvenici kreirali umjetni mozak koji se sam educira

Ruski znanstvenici korak su bliže u stvaranju umjetnog intelekta, naime kreirali su fizički model mozga koji je u stanju učiti sam sebe.

Međunarodni tim znanstvenika u laboratoriju Sveučilišta Tomsk State u zapadnom Sibiru kreirali su uređaj koji bi mogao biti umjetni nosač prirodnog uma, u stanju učiti i reagirati na okoliš, stoji u izvješću javnosti objavljenom u ponedjeljak.

Ruski znanstvenici udružili su se s kolegama iz Njemačke, Bugarske, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana kako bi se uhvatili u koštac s izazovom koji znanstvenike kopka godinama ako ne i desetljećima: Za proces je navodno neophodno kopirati 100 milijuna moždanih neurona i jedan trilijun njihovih međusobnih veza. Glavni sustav robotskog kompleksa trenutno se razvija kao intelektualni kontrolni centar, piše RussiaToday.

‘Prvo gradimo matematički i kompjuterski model ljudskog mozga’, kaže voditelj laboratorija Vladimir Syryamkin. ‘Nakon toga gradi se elektronički uređaj s perceptronima. On je sposoban za obradu raznovrsnih informacija (video, zvuk, itd.)’.

Fizički prototip može akumulirati životno iskustvo dobiveno iz raznih vanjskih podražaja, npr. okretanje od izvora svjetlosti ili udaljavanje od njega. U slučaju uspjeha umjetni um moći će zapamtiti radnju i koristiti ga u sličnim situacijama’.

‘Na kraju, umjetni mozak mogao bi postati analogan biološkom modelu, kaže Vladimir Shumilov glavni programer. ‘Pred nama je golem posao, no velik korak je već učinjen – uspjeli smo razbiti misterij živčanog sustava mozga’.

‘Stvaranje novih neuronskih mreža i degeneracija već postojećih odvija se u našem fizičkom modelu, kao što se događa i u ljudskom mozgu’.

Znanstvenici tvrde da ne postoji razlog zbog kojeg bi složena obrada informacija, koja je osnova ljudske svijesti i iskustva, morala biti utemeljena isključivo na biologiji. Na taj način, tvrde, mentalne funkcije našeg mozga mogle bi se uskoro preseliti u druge vrste materijala i postati umovi neovisni o biološkim podlogama.