Glavobolja je tinejdžerima i djeci zajednička i učestala pojava

Mnoštvo je stvari, i to veoma banalnih, koje mogu biti okidač za glavobolju kod tinejdžera i djece, tvrde pedijatri.
Oko 10% djece školske dobi i do 27% tinejdžera s vremena na vrijeme ima glavobolje, tvrdi dr. Nick DeBlasio pedijatar Dječje bolnice u Cinncinnatiju, piše NewsHealth.

Nedovoljan unos tekućine

Jedan od vodećih uzroka glavobolje kod djece i tinejdžera je nedovoljan unos vode u organizam, naročito kod djece koja su fizički aktivnija i tijekom toplih perioda u godini. Stoga je i lijek za ovu vrstu glavobolje i više no jednostavan; naprosto treba piti više vode.

Preskakanje obroka također može biti okidač za glavobolju. Roditelji djeci trebaju osigurati dobro izbalansirani obrok s mnogo voća i povrća. Također previše kofeina i određene hrane također može uzrokovati glavobolju.

Djeca moraju spavati dovoljno spavati

Nedostatak sna još je jedan potencijalni okidač glavobolje. Učenici u srednjim i djeca u osnovnim školama trebaju spavati deset do 12 sati noću.
Visoka razina stresa u školi ili kući (napetost u kući zbog eventualnog razvoda braka roditelja ili financijskih problema) može dovesti do pojave glavobolja kod djece. Također česte glavobolje mogu imati djeca koja imaju problema s vidom, problem koji se da rješiti jednim posjetom oftalmologu.

Ne prestanu li glavobolje djetetu nakon što potraju neko vrijeme i kada se eliminiraju svi navedeni eventualni uzroci, obratite se liječniku.