Inicijativa: Novčani poticaji pušačima koji odluče prestati pušiti

Antipušačka grupa u Danskoj želi osloboditi ovisnike o duhanu ove loše navike nudeći im financijsku nagradu ukoliko prestanu. Iako je slična inicijativa u Americi polučila uspjeh, danska Vlada nije oduševljena idejom smanjivanja potrošnje novca građana.

Plan je kopirati američku ideju financijskih poticaja kako bi potaknuli ljude da prestanu pušiti, piše Russia Today. Prema rezultatima istraživanja dviju inicijativa u Americi, prvi je program pokazao da je 52% sudionika uspjelo prestati pušiti na najmanje šest mjeseci, dok je druga inicijativa koja nije uključivala novčanu nagradu imala stopu od 17% uspješnosti. Glasnogovornica antipušačke fondacije TrygFondena Merete Konnerup rekla je za danski tabloid BT da je pušenje jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u Danskoj.

‘Mnogi bi željeli prestati pušiti, no vrlo im je teško. Stoga u inicijativu trebamo ući otvorenog uma i vidjeti što možemo napraviti da pomognemo ljudima’.

Dansko Društvo za Rak pružilo podršku inicijativi

Novčani poticaji pušačima koji odluče prestati podržava i Dansko Društvo za Rak. ‘Neki možda ovu ideju doživljavaju kontroverznom, no obećanje u vidu financijske nagrade je, vrlo jaka pokretačka snaga i ako danski slučaj može potvrditi američke rezultate tada nemamo problema s metodom’, rekao je glasnogovornik Danskog Društva za Rak Niels Them Kjaer.

Danska politička elita jak oponent

Ideji se žestoko protivi politička elita Danske. Ministrica zdravlja Sophie Lohde rekla je da dvije vodeće danske političke stranke Socijal Demokrati i Danska Narodna Stranka neće podržati crpljenje javnih sredstava za ovakav program.

‘Pušenje nije jeftino i osoba koja prestane pušiti već ima velik novčani bonus. Mislim da smo na vrlo skliskom terenu ako počnemo plaćati stanovnicima za zdrav život’, rekla je Lohde.

Prema službenim podacima iz 2014. godine, 21% punoljetnih Danaca puši.