Glazba tijekom operacije pomaže pacijentima u reduciranju boli i strahova

Slušanje glazbe prije, tijekom i poslije operativnog zahvata pomaže pacijentima tako što im smanjuje bol, strahove te ubrzava oporavak, zaključak je istraživanja objavljenog u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Blagotvorni učinak glazbe

Znanstveni tim s londonskog Sveučilišta Queen Mary u 72 istraživanja proučavao je oko sedam tisuća pacijenata tijekom operacije. Zaključili su da su pacijenti koji su slušali glazbu prije, tijekom ili nakon operacije bili manje tjeskobni nakon operacije, trpili su manje bolova te su uzimali manje analgetika od onih koji nisu slušali glazbu. Najboljim se ipak, pokazalo slušanje glazbe prije samog zahvata. Glazba tijekom operacije pomogla je pacijentima čak i onda kada je za operaciju bio nužna potpuna anestezija, piše BBC.

Ministarstvo zdravlja, slijedom otkrića apelira na liječnike da razmisle o ovom otkriću i implementaciji glazbe u bolnice u vidu letaka kojima će pacijente pozivati da u bolnicu nose uređaje s kojih će moći slušati glazbu.

Iako je glazba imala učinak na stres i bol, glazba nije reducirala duljinu ostanka u bolnici nakon postoperativnog zahvata. Blagotvornim su se pokazale sve vrste glazbe (više od 4.000 naslova), premda autori ističu da je veću, no neznatnu prednost imala glazba koju su odabrali sami pacijenti. Autorica studije dr. Catherine Meads rekla je da je album Dark Side of the Moon Pink Floyda pomogao ublažiti bol pacijentu samo tri sata nakon operacije u travnju.

‘Glazba je sigurna, jeftina i neinvazivna opcija koja bi trebala ‘biti dostupna svima koji idu na operaciju, a trenutno glazba nije rutina, rekla je Meads.

Na ovu studiju nadovezivat će se iduća koja kreće u jesen. Znanstvenici istog Sveučilišta, pružit će priliku 40 trudnica koje idu na carski rez i histereskopiju da sa sobom ponesu uređaj koji će biti spojen na jastuk s ugrađenim zvučnicima.