Što ne valja s kremama za sunčanje Jessice Albe?

Jessica Alba kozmetika za sunčanje pod optužbama na društvenim mrežama

Jessica Alba i njezina The Honest Company našli su se u vatri optužujućih komentara o tome kako njihove kreme za sunčanje ne isporučuju obećanu količinu zaštite, a po svemu sudeći problematična je količina cinka u kremama.

The Honest Company proizvodi eko proizvode za kućanstvo i djecu, ali slavnija je zbog svoje suosnivačice, planetarno popularne glumice Jessice Albe koja je kompaniju pokrenula kako bi, počevši od sebe i svoje obitelji, mogla djeci pružiti sigurne i netoksične proizvode.

Kompanija je do sada poslovala vrlo dobro, ali “gaf” se dogodio nedavno kad su društvene mreže preplavili komentari i slike nezadovoljnih korisnika, mahom roditelja čija su djeca dobila opekline unatoč tome što su slijedili upute za nanošenje kreme.

“Naš losion za sunčanje ispitala je nezavisna treća strana prema važećem protokolu Agencije za hranu i lijekove (FDA). Rezultati su pokazali kako je proizvod ispravan i siguran za korištenje te da, kad se primijenjuje prema uputama, pruža 80-minutnu vodootpornu zaštitu SPF 30.”, ogradila se The Honest Company u izjavi za Guardian.

Tržište je puno neučinkovitih krema za sunčanje

Prema svemu sudeći, The Honest Company nije jedina koja ne ispunjava svoja obećanja. Nedavno izvješće neovisne američke organizacije Environmental Working Group (EWG), pokazalo je kako je čak 80% od 1.700 proizvoda koje su ispitali ove godine pokazalo nižu zaštitu od sunca ili su sadržavali zabrinjavajuće sastojke.

The Honest Company je inače dobila dobru ocjenu od EWG-a, ali ona se odnosila na prethodnu verziju losiona za sunčanje.

Smanjeni udio cinka

Kompanija je ranije ove godine promijenila formulu kreme za sunčanje, smanjivši količinu cinka s 20 na 9,3%. Kreme za sunčanje s cinkom obično sadrže između 18 i 25% ovoga minerala.

U The Honest Company izjavili su kako nisu skrivali da nova formulacija sadrži manje cinka te da su ga zamijenili drugim učinkovitim sastojcima.

Foto: Wikimedia Commons