Nestašni mobiteli: Seksting je uobičajena i korisna aktivnost

Razmjenjujete seksi sms poruke? Seksting je vrlo česta pojava, kaže novo istraživanje

Razmjenjujete li nestašne sms poruke, niste u tome usamljeni. Čak 8 od 10 odraslih priznaje da su sekstali u posljednjih godinu dana, a po svemu sudeći seksting podiže razine općenitog i seksualnog zadovoljstva u vezi.

Čini se da je seksting puno češći no što se mislilo ako je vjerovati rezultatima nove američke studije. Istraživanje je pokazalo kako se 82% ispitanika upustilo u praksu sekstinga unatrag godinu dana, prenosi MNT.

“Neki seksting smatraju rizičnom aktivnosti zbog toga što se povezuje sa seksualno rizičnim ponašanjem i negativnim posljedicama po zdravlje”, rekla je koautorica istraživanja Emily Stasko te nastavila kako je upravo iz tog razloga važno istražiti koju ulogu razmjenjivanje takvih poruka ima u današnjim romantičnim i seksualnim vezama.

U istraživanju su seksting definirali kao razmjenjivanje seksualno eksplicinih ili sugestivnih sms-ova preko mobilnog telefona.

Prethodne studije s adolescentima potvrdile su kako je sekstanje direktno povezano sa seksualno rizičnim ponašanjem pa čak i korištenjem ilegalnih supstanca.

Seksting u stabilnim vezama

Kako bi istražili trendove među odraslom populacijom, znanstvenici su ispitali 870 Amerikanaca u dobi od 18 do 82 godine. Nešto preko polovice ispitanika bile su žene, a samo 26% izjavilo je kako trenutačno nisu u vezi. Uz postavljanje pitanja o samome sekstingu, znanstvenike su zanimali motivacija, trenutačna veza i seksualno zadovoljstvo.

Rezultati su pokazali kako je 88% ispitanika razmjenjivalo seksualne poruke barem jednom do tad, dok ih je čak 82% prakticiralo takav oblik komunikacije u posljednjih godinu dana. Većina sekstinga događa se u predanim vezama, i to 75%, dok se time zabavlja samo 43% onih u usputnim vezama.

U vezama je, čini se, više sekstinga pokazalo i veće seksualno zadovoljstvo, osim kod onih koji su u “vrlo predanim vezama”. Oni koji su razmjenjivali najviše seksi sms-ova izjavili su kako ovu aktivnost očekuju u vezi te da je smatraju bezbrižnom i zabavnom.

Namjera je bitna

“Kao i sa svim ostalim oblicima komunikacije, bitni su kontekst i namjera. Seksting je, čini se, općenito dobar za seksualno zadovoljstvo”, kaže Stasko, a pritom je važno da se oba partnera slažu s takvom vrstom otvorene seksualne komunikacije.

Izvor: Medical News Today