Futuristička 3D pilula u opticaju od iduće godine

Futuristička 3D pilula odobrena je od strane FDA i iduće godine kreće u opticaj.

3D pilula odobrena je za korištenje: Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) dala je zeleno svjetlo za proizvodnju pilula koristeći 3D printer.

Novi lijek nazvan Spritam koristit će se za kontroliranje epileptičkih napadaja, a razvila ga je tvrtka Aprecia Pharmaceuticals, piše BBC News.

Inovativna ZipDose tehnologija omogućava “komprimiranje” većih doza u individualne tablete, do čak 1000 miligrama sastojaka.

“Unatrag 50 godina proizvodimo pilule u tvoricama, a zatim ih šaljemo u bolnice. Sada ćemo po prvi put lijek moći proizvesti puno bliže samom pacijentu”, rekao je profesor farmacije Mohamed Albed Alnan.

Printanje personaliziranih 3D pilula

Ovakav način proizvodnje također dozvoljava da se malim izmjenama u postavkama napravi personalizirana pilula koja će se prilagoditi specifičnim potrebama pacijenata. Isprintana 3D pilula rastvara se isto kao i konvencionalne pilule.

Spiritam kreće u opticaj u prvom tromjesečju 2016. godine, a iz tvrtke su najavili kako će ovu 3D tehnologiju nastaviti koristiti za daljnji razvoj lijekova.

FDA je prethodno odobravala isprintane medicinske uređaje i prostetiku.