Hrvatska dobiva Helikoptersku hitnu medicinsku službu

Helikopterska hitna pomoć uskoro kreće u pilot projekt na hrvatskoj obali.

Helikopterska hitna pomoć kreće u četveromjesečni pilot projekt na hrvatskoj obali, a Ministarstvo zdravlja objavilo je kako je odabrana tvrtka koja će pružati te usluge.

Projekt Helikopterske Hitne medicinske službe (HHSM) pokrenut je kako bi se omogućilo brže zbrinjavanje unesrećenih osoba i hitnih pacijenata. Ministarstvo već godinama koristi helikoptere MORH-a, ali ne u službi hitne pomoći nego odgođenog sanitetskog prijevoza.

Na javni natječaj javile su se dvije talijanske tvrtke, a uvjete je ispunila zajednička ponuda Zajednice ponuditelja EliFriulia i Air Green koja je ponudila bolje tehničke karakteristike. Iako piloti u Hrvatskoj imaju veliko letačko iskustvo, nije bilo ponuda hrvatskih kompanija.

Helikopterska hitna pomoć na obali kreće kao četveromjesečni pilot projekt u sklopu kojeg će se uspostaviti dvije baze, na području Splita i Krka, koje će pokriti najzahtjevnije dijelove obale gdje su se do sad najviše koristili spomenuti MORH-ovi helikopteri.

Dvije baze pokrit će cijelo obalno područje i dio kopnenog pojasa u krugu od 20-ak minuta doleta. Najzahtjevniji dio je uspostava hangara i servisne službe za helikoptere.

Iz Ministarstva poručuju kako će ova helikopterska hitna pomoć biti pokusna vožnja za uspostavu službe na području cijele Hrvatske, a omogućit će zbrinjavanje žrtava nesreća i pacijenata sa srčanim ili moždanim udarom u okviru “zlatnoga sata”.

Izvor: Ministarstvo zdravlja