Bijeli kruh i tjestenina mogu povećati rizik od depresije, tvrde znanstvenici

Povećan unos ugljikohidrata i rafiniranog šećera povećava rizik od razvoja depresije, objavljeno je u studiji koja je uključivala 70.000 žena u menopauzi. Iako su rezultati studije limitirani, obzirom da je proučavana samo jedna populacija, studija je dovela u vezu mentalno zdravlje i visoki glikemijski indeks (GI).

*Glikemijski indeks

Skala glikemijskog indeksa (1-100) mjeri količinu šećera pronađenu u krvi nakon unosa hrane. Što je ugljikohidrat rafiniraniji, postići će veću vrijednost na GI ljestvici.

Stručnjaci s američkog Sveučilišta Kolumbija proučavali su podatke studije Nacionalnog Instituta za zdravlje žena prikupljene između 1994. i 1998. te su ih potom usporedili s podacima nove studije kako bi vidjeli pojavljuje li se veza između toga što su ispitanici jeli s eventualnim razvojem neke mentalne poteškoće.

Istraživački je tim, nakon što je proučio kontrolne faktore poput godina, visine primanja i općeg zdravlja, pronašao vezu da što je više šećera, rafiniranih žitarica i drugih visokih glikemijskih indeksa žena unosila u organizam češće je razvila simptome depresije, prenosi ScienceAlert.

S druge strane žene koje su jele dijetna vlakna, cjelovite žitarice, povrće i nezašećerene sokove imaju značajno smanjen rizik od razvoja simptoma depresije. ‘Ovo ukazuje na to da dijetna intervencija može poslužiti kao tretman i preventivna mjera za razvoj depresije’, napisali su znanstvenici u izvješću za javnost.

Mehanizam glikemijskog indeksa

Studija je objasnila potencijalni mehanizam kroz koji glikemijski indeksi hrane mogu biti okidači na mentalno zdravlje. Naime, rafinirane namirnice uzrokuju nagli rast razine šećera u krvi – što navodi tijelo da ispumpava hormon inzulin koji pomaže u razbijanju tog šećera. Što je žitarica rafiniranija, poput ugljikohidrata u bijelom kruhu, riži i tjestenini, hrana će imati viši glikemijski indeks koji će biti okidač za hormonalni odgovor koji će pokušati taj indeks oboriti. Ovo stanje može izazvati težinu i osjećaj umora koju izaziva konzumiranje ‘teške’ hrane te veći rizik od depresije, objašnjavaju znanstvenici.

Studija je objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition.

Znanstvenici naglašavaju kako je potrebno učiniti još studija kako bi se saznale potencijalne implikacije za tretman i prevenciju te da se istraži da li se sličan efekt događa i u muškoj populaciji i drugim dobnim skupinama.