Salmonela u smrznutoj piletini: Zaraženo meso povlači se s polica!

Drugi put, unutar mjesec dana, proizvodi čiji je distributer Ledo zbog bakterije salmonele povlače se s polica trgovina.

S tržišta se povlači Ledo pileće meso usitnjeno, 500 grama, zamrznuti proizvod, s datumom zamrzavanja 11. svibnja 2015. i rokom upotrebe do 10. lipnja 2016., jer je u mesu pronađena bakterija iz roda Salmonella, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, javlja Hina.

Proizvođač kontaminiranog sto postotnog pilećeg mesa je tvrtka Mesfino iz Čazme, a Ledo se navodi kao distributer proizvoda.

Kako se objašnjava, putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravlja o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom usitnjenom pilećem mesu (prisutnost u 25 g).

 ‘Mikrobiološkom analizom pretraženog proizvoda utvrđeno je da isti ne udovoljava Uredbi Europske komisije 2073/2005 Prilog I., Poglavlje 1. Kriteriji sigurnosti hrane, Točka 1.5., sukladno kojem Salmonella spp. mora biti odsutna u mljevenom mesu i mesnim pripravcima od mesa peradi stavljenima na tržište tijekom njihovog roka trajanja’, stoji u upozorenju Ministarstva poljoprivrede uz dodatak kako dostatna termička obrada hrane inaktivira uzročnika.

Povlačenje spomenutog proizvoda s tržišta naredila je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Niti prije mjesec dana Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je da se s tržišta povlači zamrznuti proizvod ‘Viki grill pile domaće’, hrvatskog proizvođača Klaonice Viki, koji na tržište distribuira Ledo, jer je u tom proizvodu identificirana bakterija salmonele. Riječ je o proizvodu na kojem je datum klanja i datum zamrzavanja 6. prosinac 2014., s datumom upotrebe do 6. prosinca 2015.