Prerano rođene bebe u većem su riziku da razviju tjeskobnu osobnost

Prerano rođene bebe vjerojatnije će, kada odrastu, biti introverti, neurotici, a borit će se kako u privatnim odnosima tako i na poslovnom planu, prenosi Telegraph.

Bebe rođene prerano mogu pretrpjeti traumu tijekom medicinske intervencije, koja može promijeniti smjer razvoja njihovog mozga. Također, roditelji prerano rođenih beba češće će biti više zabrinuti za njihovo zdravlje, a takav se odgoj odražava na razvijanje tjeskobe kasnije.

Dosadašnja su istraživanja već pokazala da su bebe rođene prije 32 tjedna te porođajne težine ispod 1.5 kilograma sklonije razvoju autističnih osobina i generalno imaju niže kognitivne sposobnosti. Također ranije rođeni su više tjeskobnih osobnosti i introverti – no, do sada znanstvena istraživanja nisu bila u stanju reći pokazuju li ove značajke i osobine o nižoj inteligenciji. Nova studija ukazuje na povezanost prerano rođenih i ovih osobina bez obzira na kognitivne vještine, pokazali su rezultati studije Sveučilišta u Warwicku koju je vodio profesor Dieter Wolke pri Odjelu za psihologiju.

Znanstvenici su proučavali 200 odraslih od njihova rođenja (rođeni između 1985. i 1986. godine) rođenih 32 tjedna prerano ili s veoma niskom porođajnom težinom (manjom od 1.5 kilograma). Tu su grupu uspoređivali s kontrolnom grupom 197 zdravih ispitanika rođenim na istim odjelima u južnoj Bavarskoj.

Rezultati su pokazali da oni, rođeni s niskom porođajnom težinom ili puno prerano, imaju veći rizik od razvoja osobina povučene osobnosti ili neuroticizma kao odrasli. Također, već aje vjerojatnost da će razviti veće razine osobina iz autističnog spektra te pokazuju manje razine preuzimanja rizika u životu.

U ovom ‘klasteru osobnosti’ ličnost razvija socijalno povučenu osobnost, odnosno kreira ličnost zabrinutog pojedinca, manje socijalno angažiranog, manje zainteresiranog za poduzimanje rizika u životu te manje komunikativnog, pokazala su istraživanja.

‘Utvrđivanje generalnog profila ličnosti je važno jer ovo je veoma visoki faktor koji može djelomično objasniti društvene poteškoće tih pojedinaca u odrasloj dobi, kao što su partnerski odnosi i karijera. Bebe na intenzivnoj njezi svoj život započinju u velikoj boli, s cijevima i iglama koje se mijenjaju, skidaju i stavljaju svaki dan’, rekao je prof Wolke. ‘Tu je djecu društvo zaboravilo. Ona nisu problematična djeca koja na ulicama rade nered’.

Pretjerana roditeljska briga

Roditelji prerano rođene djece češće su više zabrinuti za svoje potomke, što isto može utjecati na osobnost. Roditeljski će angažman biti prezaštitnički što će izazvati ponašanje da dijete, kako će odrastati, neće na sebe preuzimati zadatke koji će zahtijevati rizike.

Struka o studiji

‘Osobnost je izraz za rad mozga, stoga ako mozak funkcionira s abnormalnostima on će utjecati na osobnost. U svojim krajnostima, razvoj mozga može biti toliko abnormalan da će odvesti u poremećaj osobnosti. Ne čudi da će mozak, prerano izložen vanjskim uvjetima pretrpjeti perinatalne traume i da je veća vjerojatnost da će ti odrasli pokazivati ponašanja koja ne vrijede za opću populaciju. U ovoj studiji, konkretno, takve osobnosti uključuju introvertiranost, komunikacijske probleme ili pretjeranu zabrinutost, rekao je profesor Celso Arango, novoizabrani predsjednik Europskog koledža Neuropsihofarmakologije.

Studija je objavljena u Archives of Disease in Childhood.