Plodna sezona: Pilula za dan poslije najpopularnija među strankinjama na Jadranu

Dok turistički radnici zadovoljno trljaju ruke zbog još jedne, kako se govori, rekordne turističke sezone, dermatovenerolozi i ginekolozi bi najradije glavom udarali o zid, piše Novi List. Naime, ljeto je godišnje doba kada raste broj neželjenih trudnoća i spolnih bolesti, osobito među mlađom populacijom koja ne zna da se prije upuštanja u seksualne odnose treba pobrinuti i za kontracepciju i zaštitu od spolnih bolesti.

Ljekarnica u jednoj zadarskoj ljekarni potvrdila je da se ljeti kupuje više testova za trudnoću u odnosu na druga godišnja doba, zbog veće frekvencije ljudi u ljetno doba.

Osim testova za trudnoću, vrlo su popularne i pilule za dan poslije, piše Novi List. Tableta za dan poslije koja se od 23. travnja ove godine za dvjestotinjak kuna može kupiti i u hrvatskim ljekarnama bez recepta tražena je roba i u zadarskim ljekarnama – i to osobito za vrijeme turističke sezone. Razlog je što je puno više kupuju strankinje nego domaće djevojke.

– Naše su žene dosta suzdržane kad je riječ o tableti za dan poslije. Riječ je o tableti koja se donedavno mogla dobiti samo na recept pa dosta žena i ne zna da može samo doći u ljekarnu i kupiti je dok su strankinje puno opuštenije. Kod njih je ta tableta već godinama prisutna na slobodnom tržištu i one će bez srama ući i ljekarnu i kupiti je dok naša žena još uvijek to neće tako jednostavno napraviti. Mi smo mala sredina i naše žene se još uvijek pitaju hoće li ih susjed vidjeti dok kupuju tabletu za dan poslije. Ali ona koja želi to napraviti, mi ćemo je rado uslužiti, rekli su za Novi List u jednoj zadarskoj ljekarni.