9 urnebesnih činjenica o ‘plivačima’ koje ne znate

Uglavnom znamo da je sperma, barem što se reprodukcijskog zdravlja tiče, jedna od najvažnijih stvari u životu. No, postoje neke zanimljivosti o ejakulatu koje vjerojatno ne znate. Spermatozoide je otkrio Nizozemac Antoni van Leeuwenhoek 1677. godine, otac mikrobiologije, kada je svoju spermu pod mikroskopom ugledao kao ‘mnoštvo puzećih životinjica’. No idemo redom:

#1 Česta ejakulacija može smanjiti kvalitetu spermija

Kvaliteta spermija smanjuje se ako ste deset dana bez ejakulacije. No, i prečesto ejakuliranje može smanjiti kvalitetu vaše sperme. Stoga, optimalna učestalost ejakulacije je otprilike jednom u dva do tri dana. Umjereno, što bismo rekli.

#2 Sperma poslijepodne je najbolja sperma

Sperma u poslijepodnevnim satima ima veću kvalitetu od one jutarnje.

#3 Suknja (ali ne ženska) najbolja je opcija za vitalnost sperme

Kako bi ostali zdravi, spermiji trebaju biti čuvani u određenim okolnostima, kao npr. na određenoj temperaturi. Stanice sperme najbolje je održavati na nižoj temperaturi stoga se i čuvaju u testisima. Istraživanja su pokazala da česti odlasci u saunu nisu dobri zbog visokih temperatura kao i rad s kompjutorom na nogama. Istraživanja su pokazala da bi se trebale izbjegavati i uske hlače. Stari Rimljani te Škoti znaju čemu služi kilt!

#4 U ženskom tijelu sperma može živjeti i do pet dana

Izvan tijela muškarca, sperma može poživjeti do nekoliko sati, no unutar tijela žene može živjeti i do pet dana.

#5 Najdalja ejakulacija iznosi šest metara

Iako nije upisano u Guinnessovu Knjigu Rekorda, najdalja ejakulacija iznosi oko šest metara. Prema legendi, rekord drži Amerikanac Horst Schultz. Vježbom do savršenstva.

#6 Brizna sjemena

Brzina sjemena tijekom orgazma iznosi 45 kilometara na sat.

#7 Dezorjentirani

Jedan od razloga zbog čega je spermijima potrebno toliko dugo da pronađu jaje je taj što nemaju osjećaj za smjer. Stoga žensko jajašce otpušta ‘kemijske smjernice’ koje oponašaju ‘vodiče’ spermija prema jajetu. Tek jedan od pet spermija će početi plivati u pravom smjeru nakon ejakulacije.

#8 Biloški sat ne otkucava ženama, već muškarcima!

Kvaliteta sperme opada puno prije od pojave ženske menopauze. Naime, dok se menopauza javlja u srednjim godinama žene, kvaliteta spermija opada već iza 30. godine života muškarca.

#9 Jedite povrće

Koliko je muškarac zdrav direktno utječe na njegovu plodnost i zdravlje spermija. Svježe voće i povrće održava zdravu težinu muškarca, kao i svjež zrak i vitaminski Dodaci prehrani. Dobro je kloniti se cigareta i alkohola. Ne samo da će proizvodnja spermija biti veća, nego će oni biti energičniji i snažniji, piše Quest.nl.