Kraj ebole? Cjepivo protiv ebole pokazalo stopostotnu učinkovitost

Cjepivo protiv ebole pokazalo se stopostotno učinkovitim.

Cjepivo protiv ebole pokazalo se stopostotno učinkovitim u kliničkoj studiji sprovedenoj tijekom izbijanja ove bolesti u Gvineji, a stručnjaci tvrde kako je za očekivanje da će ono konačno stati na kraj epidemiji ebole u zapadnoj Africi.

U klinično testiranje cjepiva bilo je uključeno 4.000 gvinejskih pacijenata, a znanstvenici vjeruju u obećavajuće prve rezultate, piše Guardian.

Razvijeno u rekordnom roku

Cjepivo nazvano rVSV-ZEBOV primjenjivalo se nakon potvrđenog kontakta s virusom ebole. Među cijepljenim pacijentima nije bilo novih slučajeva ukoliko su cjepivo primili odmah, a kod onih koji su cijepljeni naknadno, bilo je 16 slučajeva na 2.380 pacijenata.

Radi se o proceduri bez presedana – uključeni znanstvenici, liječnici, donatori i farmaceutske kompanije surađivali su kako bi proces koji inače traje desetljećima sveli na nevjerojatnih 12 mjeseci.

Ispitivanja će se nastaviti, a znanstvenici vjeruju kako će ona potvrditi prvotne rezultate.

Novi pristup u suzbijanju epidemije

Osim po rekordno brzom razvoju, ovo je cjepivo posebno i po tome što je za njega jamčila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Financirali su ga Wellcome Trust i drugi donatori, među kojima vlade Norveške i Kanade.

“U studiji smo se koristiti vrlo inovativan i pragmatičan pristup što je timu u Gvineji omogućilo da cjepivo ocijene usred epidemije”, rekao je Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za zarazne bolesti, te je dodao kako je ovo izvanredan rezultat međunarodne suradnje.

“Nadamo se će ovo cjepivo pomoći privesti ovu epidemiju kraju i biti na raspolaganju za neizbježnu epidemiju ebole u budućnosti”, zaključio je Farrar.

Zaključno s krajem srpnja, u Gvineji, Liberiji i Sierri Leone zabilježeno je 27.748 slučajeva ebole, od kojih je potvrđeno 11.279 smrtnih slučajeva.

Izvor: Guardian