Oglašavanje plodnosti: Ovulacija se vidi na licu žene, no muškarci je ne primjećuju

Lica žena postaju crvenija kada su u ovulacijskom periodu ciklusa, no ova je promjena toliko nježna da je neprimjetna ljudskom oku.

Najnovija istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da postoje fizičke manifestacije koje odaju žene kada su najplodnije, no, ironično, muškarci nisu u stanju prepoznati ih.
Znanstvenici su proučavali lica 22 žene svakoga dana tijekom ciklusa. Nakon analize fotografija, ispitivači su zaključili da im lica postaju neprimjetno crvenija, piše LiveScinece.

Primati raspoznaju plodnost ženke

Mnoge životinjske vrste raspoznaju plodnost ženke širokom paletom u promjeni boje i mirisa kože, uključujući primate (red iz podrazreda viših sisavaca). Kako stvari stoje, svojevrsno oglašavanje plodnosti sposobnost je koju posjeduju i ljudi, samo je ono toliko suptilno da samo najoštrije oko može uočiti razliku.

(*Znanstvena istraživanja pokazala su da muškarci crvenkasto lice smatraju atraktivnijim jer ono odaje dobro zdravlje i mladost).

Spekulira se da je manjak vizualnih signala tijekom ovulacije ono što nas razlikuje od primatskih vrsta. To se za sada čini kao pretpostavka, no možda postoji objašnjenje za to.

‘Ovo je prva studija koja uvjerljivo pokazuje da se žensko lice mijenja u crvenkasto tijekom menstrualnog ciklusa’, rekao je Robert Burriss, koautor studije i znanstveni novak u psihologiji na Sveučilištu Northumbria u Engleskoj.