Kraljevi sarkazma: Zajedljive opaske imaju potencijal katalizirati kreativnost u svima

Gotovo sigurno svak je u životu upoznao osobu sklonu sarkazmu, a možda ste mu skloni upravo vi. Ako ste sarkastični, možda ste primijetili na koji način vaše opaske utječu na ljude kojima je komentar upućen, a sami nisu skloni sarkazmu. Spadate li među osobe nesklone sarkazmu vjerojatno ste ostali zatečeni, zbunjeni, možda ste osjetili nelagodu ili ste, vama upućen sarkastični komentar čak i krivo protumačili. Poznajete li dakle kraljeve sarkazma i znate li što sarkazam jest?

Sarkazam kao benefit za sve stranke u razgovoru

No, novo istraživanje sa Harvard Business School sugerira da procesi uključeni u pokretanje i isporuku sarkastičnog komentara mogu poboljšati kreativnost i kognitivno funkcioniranje kako komentatora tako i primatelja. Njihovo je otkriće objavljeno u časopisu Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Nakon testiranja ispitanika, znanstvenici su došli do zaključka kako sarkazam može dovesti do veće kognitivne funkcije, jer kako bi razumjeli i prenijeli sarkastičan komentar, mozak koristi kreativno razmišljanje. To vrijedi kako za osobu koja sarkastično komentira tako i za primatelja sarkastične opaske.

‘Ovo otkriće sugerira da sarkazam ima potencijal da katalizira kreativnost u svima’, rekao je Francesca Gino, profesor poslovne administracije na Sveučilištu Harvard i ko-autor studije. Međutim, dok se znanstvenici slažu oko toga da kreativnost i sarkazam idu ruku pod ruku, Gino naglašava da je moguće da su prirodno kreativni ljudi naprosto skloniji upotrebi sarkazma, čineći ga posljedicom, a ne uzrokom odnosa.
Na razgovornoj razini, istraživači su također otkrili da, ukoliko je cilj da primatelj ispravno shvati upućeni mu komentar, i primatelj i onaj koji upućuje sarkastičnu opasku moraju prevladati proturječje između stvarnog značenja sarkastične primjedbe i doslovnog značenja zajedljivog izraza, rekao je Adam Galinsky, ko-autor i profesor na Sveučilištu Columbia.

Drugim riječima, ako su dva jako dobra prijatelja sarkastični jedan prema drugome, oni će vjerojatno imati koristi od razgovora, jer ne uzimaju opake komentare jedan drugome doslovno. S druge strane, ako stranke u razgovoru nisu prijatelji, nisu sigurni ako je druga osoba bila ozbiljna s primjedbom ili ne. ‘To je proces koji aktivira i koji je olakšan apstrakcijom i zauzvrat potiče kreativno razmišljanje’, rekao je Galinsky.

Znanstvenici se nadaju da će ovi rezultati potaknuti ljude da sarkazam gledaju iz jednog drugog kuta te da će pronaći odgovarajuće okolnosti u kojima se sarkastične opaske mogu koristiti. Također se nadaju da će nove studije o specifičnim vrstama sarkazma – sarkastični kriticizam, komplimenti i sarkastično podsmjehivanje, kao i kontekst i ton u kojem je sarkazam izgovoren  – otkriti kako utječe na kognitivnu funkciju, piše Popular Science.