Uznemirujuće: Jedno zašećereno gazirano piće dnevno ubrzava starenje organizma!

Pijete li i samo jedno zašećereno gazirano piće dnevno riskirate veoma ubrzano starenje svog organizma. Razlozi za odricanje od gaziranih pića samo se gomilaju, red je sve dulji: rak, karijes, pa čak i zagađenje voda. Od sada, na listu možete dodati i starenje stanica u tijelu, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Public Health.

Pola litre gaziranog soka čini vas 4,6 godina starijima

Analizirajući DNK uzorke 5.309 ispitanika, znanstvenici su došli do otkrića da je konzumiranje gaziranih sokova povezano s kraćom duljinom telomera (kratki ponovljeni niz nukleotida na kraju kromosoma) u bijelim krvnim stanicama.

Istraživanje je pokazalo da vas ispijanje cca samo pola litre gaziranog soka dnevno može učiniti 4,6 godina starijima. Telomeri su zaštitna kapa na kraju kromosoma, kaže Lauren Kessler: ‘Baš kako plastika na krajevima vezica štiti vaše vezice od ‘odpetljavanja’, tako telomeri štite vaš DNK ‘habanja’ tijekom podjele stanica’.

Ranija istraživanja pokazala su da se telomeri krate protekom vremena te se stanice prestanu dijeliti. Upravo je podjela stanica ono što vas čini mladolikima i održava normalno funkcioniranje organizma. Redovno konzumiranje zašećerenih gaziranih sokova može pospješiti razvoj bolesti ne samo zbog poremećaja metabolizma uslijed velike količine šećera, nego i zbog ubrzanog starenja stanica i tkiva, naglašava doktorica znanosti Elissa Epel, profesor psihijatrije na Sveučilištu u Kaliforniji. Tegobe vezane uz povećani unos šećera kao što su pretilost i dijabetes idu ruku pod ruku sa starenjem. Jedna od najrazornijih promjena vezana uz starenje stanica je smanjena tolerancija na šećer u krvi, odnosno mogućnost organizma da razgradi glukozu u krvi. Do 70. godine 20% muškaraca i 30% žena ima abnormalnu razinu tolerancije na glukozu.

*(Prijašnja istraživanja pokazala su da su znanstvenici bili u mogućnosti predvidjeti stope preživljavanja među pacijentima sa srčanom bolešću, na temelju duljina DNK lanca pronađenih na krajevima kromosoma, poznatima kao telomeri – što su telomeri kod pacijenta duži, veća je mogućnost da će imati duži život.