Ostala vam je voda u uhu? Izbacite ju pomoću ovih 8 trikova

Ljeto je i napokon ste uzeli godišnji odmor koji ćete provesti na moru. Nemojte, da ga, ionako kratkog, pokvare ljetne ‘radosti’ koje vrlo često dolaze uz kupanje, ronjenje i plivanje. Često se dogodi da nakon kupanja morska voda ostane u uhu. Ne možete li je izbaciti van u kratkom vremenu, ona zna prouzrokovati vrlo neugodan osjećaj, no ne samo to. Voda u ušima može izazvati upalu, iritaciju ili infekciju vanjskog i unutarnjeg kanala uha – infekciju poznatiju pod nazivom ‘kupačevo uho’.
Na sreću, postoji nekoliko vrlo lakih trikova pomoću kojih možete vodu iz uha izbaciti van. Ne uspijete li je izbaciti nedugo nakonon izlaska iz vode, potražite pomoć liječnika kako se stanje ne bi zakompliciralo i zagorčalo vam godišnji odmor.

1. Napravite domaći pripravak od alkohola i octa

U bočicu stavite malo alkohola i pola octa, omjer pola pola. Ova će otopina pomoći i u dezinfekciji vašeg uha. Kapaljkom ukapajte nekoliko kapi u uho s vodom. Ocijedite vodu nagibanjem glave. Alkohol će pomoći bržem isušivanju uha. Ovaj pripravak nemojte raditi i koristiti ga ukoliko imate oštećen bubnjić.

2. Kreirajte vakuum

Prislonite uho u kojem je voda na dlan i pritiskajte ih jedno o drugo dok voda ne krene van. Ovaj će postupak napraviti vakuum koji će potegnuti vodu prema van. Isti postupak možete napraviti i stavite li prst u uho. Vodite računa da ovo i nije preferirana metoda jer noktom možete ozlijediti ušni kanal i uzrokovati infekciju. Vodite računa da vam je prst čist, a nokti kratki. Pokušajte i s masažom u smjeru kazaljke na satu.

3. Osušite uho

Kod nekih ljudi ova metoda djeluje. Pozicionirajte sušilo za kosu na najslabiju jačinu (nikako vruće), možda i na hladno puhanje i držite ga barem 30 cm udaljeno od uha prema njemu. Pričekajte dok voda ne krene van.

4. Obrišite uho odjećom

Nježno prislonite krpicu ili komad odjeće koju imate na sebi na vaše uho. Nemojte odjeću gurati u uho jer biste mogli vodu nagurati dublje nego već jest.

5. Trzajte glavu na stranu

Stanite na jednu nogu i naginjite glavu brzo na stranu oboljelog uha. Povlačite istovremeno i lagano ušnu resicu prema dolje kako biste proširili ušni kanal.

6. Lezite potrbuške

Okrenite glavu tako da vam je uho s vodom na jastuku. Gravitacija će možda napraviti posao umjesto vas. Pričekajte nekoliko minuta da voda iscuri.

7. Žvačite ili se pravite da žvačete

Stavite u usta hranu i žvačite ju ili se samo pravite da žvačete kako biste pokrenuli kosti čeljusti. Možete probati i sa žvakaćom gumom. Voda zapinje u Eustahijevoj cijevi koja je dio unutarnjeg uha, stoga bi žvakanje moglo pomoći.

8. Zijevajte

Nije vam se jednom dogodilo da ste putovali brežuljkastim krajolikom i doživjeli začepljenje ušiju. Isto što radite u tom slučaju napravite i u ovom. Pokušajte s odštopavanjem uha zijevajući.