Erektilna disfunkcija kroz faze: Kako prepoznati ozbiljan problem?

Erektilna disfunkcija definirana je kao nemogućnost održavanja erekcije dovoljne za seksualnu aktivnost. Do 52% muškaraca u dobi između 40 i 70 godina iskusit će neki oblik smanjene potencije i erektilne disfunkcije, a povezana je s godinama, piše The Independent.

Međutim, i mnogi se mladi ljudi danas suočavaju s erektilnom disfunkcijom. Stres, problemi u vezama, previše alklohola, pušenje cigareta, brige, konzumacija ilegalnih droga samo su neki od uzroka erktilne disfunkcije.

Stoga je biofarmaceutska tvrtka Pfizer razvila jedinstvenu ljestvicu erekcije po stupnjevima kako bi pomogli muškarcima, njihovim partnericama i liječnicima u dijagnozi problema.

Stupanj 1. (spužva): Penis je veći no ne i čvrst
Stupanj 2. (oguljena banana): Penis je čvrst i podignut, no nedovoljno čvrst za penetraciju
Stupanj 3. (neoguljena banana): Penis je čvrst za penetraciju, no ne u potpunosti tvrd
Stupanj 4. (krastavac): Penis je u potpunoj erekciji i podignut u svojoj duljini

Erektilna disfunkcija može uzrokovati goleme probleme u odnosima između parova i pojedincu. Stoga je vrlo važno prepoznati problem i početi ga rješavati.
Ukoliko ste primijetili erekciju tijekom dana ili noću to znači da je penis dobro opskrbljen krvlju i da živci u njemu rade dobro. No, ako se problem nastavi i uzrokuje stres i pad kvalitete života potrebna je pomoć liječnika.

Simptomi erektilne disfunkcije

Erektilna disfunkcija može se javiti uz urinarne simptome, no impotencija može biti i rani znak bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa. Stoga je veoma važno da su nalazi krvnog tlaka, kolesterola, šećera u krvi i urinarne pretrage uredne i u granicama vrijednosti.

Preko 50 % muškaraca sa dijabetesom pati od erektilne disfunkcije u nekom trenutku bolesti. Ona je povezana s nedovoljnom opskrbom krvi u penis, perifernom neuropatijom, slabom kontrolom glukoze, liječenog ili neliječenog krvnog tlaka, niske razine testosterona, pretilosti i povijesti pušenja.

Kod blažih problema impotencije pomaže već i smanjiti tjelesnu težinu, usvojiti zdravije životne navike poput vježbanja te izbjegavati cigarete, alkohol i opojne tvari.

 Kod većih problema koriste se razni lijekovi poput Viagre, čija je potrošnja, prema podacima Informativnog centra za zdravlje i socijalnu skrb porasla 25%. Lijekovi poput viagre omogućavaju bolji protok krvi u penis, a ako je problem u niskom testosteronu, on se nadomješta dodacima tog spolnog hormona.