Debljanje s godinama: Zašto naše tijelo mijenja svoj oblik?

5 čimbenika koji uzrokuju debljanje s godinama. Zašto se debljamo?

Evo pet (ne toliko) iznenađujućih razloga za debljanje s godinama, zašto se s godinama kilogrami sve više lijepe i zašto naše tijelo mijenja svoj oblik.

Centimetar tu, centimetar tamo, masne naslage ondje gdje ih ranije nije bilo. Više je otegotnih okolnosti zbog kojih s godinama sve teže zadržavamo željeni oblik tijela, a teže je i smanjiti tjelesnu težinu. Koliko je to posljedica prirode i neminovnih promjena, a koliko naše lijenosti?

Prekomjerna težina i prejedanje

Puno faktora doprinosi promjenama koje se s godinama događaju na našem tijelu, no vodeći je razlog ipak prekomjerni unos kalorija.

Socijalni događaji i poslovni ručkovi čine nas da konzumiramo neadekvatne količine hrane i alkohola, a uz to smo podložniji većim razinama stresa i prejedanju povezanog sa stresom.

Spolni hormoni

Kako muškarci i žene stare, opadaju razine spolnih hormona i to može imati dramatične posljedice na naše tijelo.

Muškarci imaju više masnih stanica u trbušnoj regiji, dok su žene sklonije nakupljanju masnih naslaga u području bokova, bedra i stražnjice. Međutim, uz prve simptome menopauze i opadanje spolnih hormona, masne naslage se i kod žena počinju više taložiti oko struka i u trbuhu.

S godinama su i muškarci i žene sve skloniji nakupljanju masti u području struka, a taj problem nije samo kozmetičke prirode, već doprinosi razvoju dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti te skraćuje životni vijek.

Manjak tjelovježbe

Istina je da u većini slučajeva naš životni stil s godinama postaje sjedilački što znači da jedemo više, a trošimo manje.

Manjak aktivnosti i smanjivanje mišićne mase koji se događa s vremenom čini da naše tijelo troši još manje kalorija. Manjak mišićne mase je jedan od glavnih razloga za usporeni metabolizam.

Gravitacija

Gravitacija ne djeluje blagonaklono na naše tijelo s godinama. Neminovno je da će u slučaju prekomjerne težine salo, pogotovo ono na trbuhu, početi visiti, a jedino što možemo učiniti jest paziti na težinu i vježbati.

Gubitak visine

Jeste li primjetili kako se ljudi izgledaju sve niže kako stare? Ne radi se o optičkoj iluziji.

Osteoporoza i loše držanje mogu s godinama smanjiti visinu muškaraca i žena za 2 do čak 7 centimetara. To je još jedan razlog za redovito vježbanje, a treba pripaziti i na unos kalcija.

Izvor: Huffington Post