Petrova bolnica: Stižu prijeko potrebni klima uređaji

Petrova bolnica ovoga će tjedna dobiti sporne klima uređaje

Posljednju riječ oko nadležnosti ugradnje klimatizacije dao je Ministar Varga, a sporni klima uređaji će se ovoga tjedna ipak ugraditi na bolničke odjele Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj 3.

Nakon što se sanacijski upravitelj KBC-a Rebro prof. dr. Hrvoje Vrčić javno požalio kako pacijentice na onkologiji u Petrovoj borave na nemogućim temperaturama i do 40 stupnjeva, o svemu se oglasilo i Ministarstvo zdravlja, prenosi Tportal.

Spor oko nadležnosti

Iz Ministarstva poručuju kako investicije u održavanje i opremu spadaju u nadležnost pojedinih zdravstvenih ustanova, a u slučaju Petrove bolnice nadležno je KBC Rebro. Ministarstvo inače odobrava i sudjeluje u izdacima bolnica koji premašuju 300.000 tisuća kuna, dok je cijena klima uređaja za Petrovu oko 75.000 kuna.

Ministar zdravstva Siniša Varga zaključio je kako sporni klima uređaji nisu u njihovoj nadležnosti, no kako će Ministarstvo pomagati ustanovama gdje su oni najpotrebniji. U Ministarstvu dodaju kako se problem osiguranja klima uređaja u što skorijem roku rješava se i u drugim zdravstvenim ustanovama te kako je nedavno za Dječju bolnicu u Klaićevoj osigurano 2,5 milijuna kuna za klimatizacijski sustav.

Reagirali i dobročinitelji

U KBC-u Zagreb su poduzeli žurne mjere te naručili prijeko potrebnih 25 klima uređaja za Petrovu bolnicu, a oni bi trebali biti dostavljeni i montirani tijekom ovoga tjedna. Prema riječima upravitelja Vrčića, najveći dio troškova financirat će KBC Zagreb, a dio će se nadomjestiti iz sredstava nekoliko donatora koji su se javili u posljednjih nekoliko dana.

Izvori: Tportal, HINA