Nove studije: Više djece isprobava elektronsku cigaretu od tradicionalne

Više je učenika u Engleskoj u dobi između 11 i 15 godina isprobalo elektronsku od tradicionalne cigarete. Najnoviji podaci Zdravstvenog i socijalnog informacijskog centra Engleske pokazali su najmanju razinu pušenja i pijenja alkohola ikad zabilježenu u toj zemlji.

Istraživači su upitali djecu o tome jesu li i koliko puta ‘zapalili’ elektronsku cigaretu te saznali da ih je e cigaretu probalo više od jedan od njih pet. U istraživanju 6.173 učenika u 210 škola, pokazalo je da ih je 3% probalo legalni duhan. U Engleskoj postoji stabilan pad u broju djece koja tradicionalnu cigaretu probaju probaju prvi put, pokazuju istraživanja.
Dok je 2003. 42% učenika probalo tradicionalnu cigaretu najmanje jednom, sad taj broj stoji na 18% – najniže od kada se mjeri 1982.

No, istraživanje NatCen i Nacionalne Fondacije za edukacijska istraživanja pokazuje popularnost elektronskih cigareta u 2014., odnosno 22% uzimanja elektronskih cigareta najmanje jednom. Brojke su daleko veće kod pušača, s njih 89% koji su probali e cigaretu. Taj je broj kod nepušača 11%.

‘Vidimo da će mladi ljudi radije probati e cigaretu od tradicionalne cigarete, kaže Elizabeth Fuller, ravnateljica Instituta.
‘Ne možemo biti sigurni zašto je to tako, no vjerojatno postoji mnoštvo razloga za to, uključujući element noviteta, cijene i činjenice da nema nikakve vrste zabrane za djecu ispod 18 godina da kupe e cigaretu’.

Profesor Kevin Fenton, ravnatelj Javnog zdravlja Engleske kaže: ‘Kontinuirani pad pušača ispod 18 godina, upotrebe alkohola i droga je ohrabrujuć’.

Ohrabruje i da redovita upotreba e cigareta ostaje niska, na 1%, i gotovo u cijelosti među mladim ljudima koji su prethodno pušili duhan.
Novi će Zakon o obitelji po novom prekršajno kažnjavati prodavače e cigareta djeci.