Nelagoda na ljetovanju: Što bi svaka žena trebala znati o Candidi

Ljeti je kandidoza čest problem kod žena..

Topla i vlažna ljetna klima, ali i stres te psihički i fizički napori povećavaju rizik od pojava problema tamo dolje. Kandidoza ili gljivična infekcija učestali je problem kod žena pogotovo u ljetnim mjesecima, stoga pripazite na održavanje higijene i presvlačenje mokrih kostima.

Kandidoze su česte zato što gljivice normalno žive u i na našem tijelu, no kad neki vanjski faktori poremete prirodnu ravnotežu zdravih bakterija, rast gljivica (točnije Candide) otme se kontroli.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ove se infekcije ne prenose isključivo spolnim putem i moguće ju je razviti i ako niste spolno aktivni. Gljivična infekcija zapravo je gotovo uvijek autoinfekcija, a razlozi za njihovo razmnožavanje mogu biti razni: antibiotici, kontracepcijske tablete, neadekvatna ili prekomjerna higijena, šećerna bolest i tako dalje.

Prvi put?

Prema nekim podacima, više od polovice žena barem je jednom imalo gljivičnu infekciju, dok su kod muškaraca one rjeđe i najčešće nema simptoma.

Ukoliko ste u sretnijoj polovici žena koja se do sad nije susrela s problemom gljivica, a suočavate se s nekima od simptoma nelagode u području spolovila kao što su svrbež, crvenilo i pečenje uz pojačani bijeli iscjedak, najbolje je savjetovati se s liječnikom.

Liječenje Candide

Za liječenje gljivica prepisuju se razni antifungalni preparati koji se primjenjuju lokalno ili oralno. U ljekarnama su dostupni i bezreceptni pripravci koji pomažu kod gljivičnih infekcija, no preporučljivo je posjetiti liječnika, pogotovo ako se prvi puta susrećete s problemom.

Zato što su simptomi vrlo općeniti, lako se mogu zamijeniti za urinarne simptome infekcije ili bakterijski vaginitis, a kriva bi terapija mogla pogoršati simptome i prouzročiti iritacije. Suzdržite se od spolnih odnosa dok traju simptomi ili obavezno koristite zaštitu.

Održavanje intimne higijene

Pravilna higijena općenito, pa tako i intimnog područja je neophodna, no pretjerana upotreba kupki, parfumiranih gelova i sličnih ženskih proizvoda može učiniti više štete nego koristi jer agresivni proizvodi ili česta uporaba mogu narušiti ravnotežu zdravih bakterija.

Vaginalna flora uglavnom se održava sama, stoga birajte blaža sredstva s niskim pH jer prevencija u ovom obliku nije potrebna ukoliko nemate simptome.

Mokri kupaći kostim

Ljeti se pogotovo savjetuje presvlačenje iz mokre odjeće nakon vježbanja ili kupaćeg kostima budući da je toplo i vlažno okruženje idealno za razvoj gljivica, a taj je savjet posebno važan za žene kojima gljivična infekcija predstavlja učestaliji problem. Također, preporučuje se izbjegavanje sintetičkog donjeg rublja i preuske odjeće.

Smanjite unos šećera

Da bi se (učestala) gljivična infekcija uspješno liječila, vrlo je važno izbjegavati jednostavne ugljikohidrate, a pogotovo slatkiše jer oni pospješuju razvoj Candide, dok povećani unos češnjaka i probiotika pomaže u održavanju zdrave vaginalne flore.