Što se zapravo događa s kožom kada izgori na suncu

opekotine od sunca

Sunčevo zračenje uzrokuje opekotine na koži – i da i ne. Opekotine od sunca, tako ih zovemo i za njih krivimo ultraljubičasto zračenje. Istina je da UV zračenje uzrokuje oštećenje stanica, ali znate li tko je glavni krivac za crvenilo, bol i pečenje koje nastaju uslijed izlaganja suncu bez zaštite?

Ultraljubičasti spektar sunčevog zračenja može dovesti do oštećenja DNA u stanicama kože i upravo je to razlog zašto nesmotreno izlaganje suncu uvelike povećava rizik od razvoja karcinoma kože. Međutim, mehanizam zaštite od sunca nešto je kompliciraniji, a samim time i fascinantniji od toga.

Tri vrste ultraljubičastog (UV) zračenja

UV zračenje dijeli se na tri različite vrste prema valnoj duljini:

  • UVA je manje energije i veće valne duljine, a najčešće tamnimo zahvaljujući ovoj vrsti zračenja,
  • UVB je srednji tip zračenja koji može uzrokovati štetu na koži i dovesti do opeklina i
  • UVC ima kraću valnu duljinu i najviše energije, ali nema utjecaja na kožu jer se apsorbira u atmosferi.

Kada receptori na koži detektiraju UVA zračenje, posebne stanice nazvane melanociti počnu proizvoditi pigment melanin koji daje koži tamniju boju i preplanulu put. S druge strane, UVB zračenje može oštetiti DNA stanice, a ako se previše stanica uništi tijelo će potaknuti imunološku reakciju koja nam je poznata kao opeklina od sunca.

Što uzrokuje opekotine od sunca?

Svrha melanina je da upije UV zračenje prije no što ošteti stanice te koža tako tamnjenjem stvara zaštitu za daljnje izlaganje suncu. No kad zračenje uzrokuje prevelika oštećenja, stanice se unište i tijelo pokreće imunološku reakciju.

Zahvaćeno područje je toplo i crveno jer se povećao dotok krvi kako bi se ubrzalo cijeljenje, a u težim slučajevima dolazi do plikova i ljuštenja kako bi se eliminirale uništene stanice.

Sunce dakle ne prouzrokuje opekotine direktno nego su one reakcija tijela koje se pokušava zaštititi od (daljnjeg) oštećenja. Jedan od razloga je upravo taj da se riješi stanica “s greškom” čiji bi oštećeni DNA mogao prouzročiti rak kože.

Stoga pripazite kako se izlažete suncu i ne zaboravite na kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom!

Izvori: Huffington Post, SciShow