Pomak u oftalmologiji: Prvi bionički implantat ugrađen u oko

makularna degeneracija

Skupocjena operacija ugradnje bioničkog implantata u oko prva je te vrste, a izvedena je na 80-godišnjem pacijentu koji pati od makularne degeneracije. 

Kirurzi Manchester Royal Eye bolnice su u sklopu kliničke studije ugradili prvi bionički implantat osamdesetogodišnjem pacijentu Rayju Flynnu koji je uslijed starošću uzrokovane degeneracije žute pjege u potpunosti izgubio centralni vid, piše BBC News.

Ugrađeni implantat Argus II proizvela je američka tvrtka Second Sight, a do sad se koristio na pacijentima koji su oslijepili kao posljedica rijetkog poremećaja. Cijena implantata skupa s liječničkim troškovima je oko 150 tisuća funti, a troškovi Flynnove i operacije još četiri pacijenata bit će pokriveni u sklopu studije.

Kako bionički implantat radi

Bionički implantat u oku prima vizualne informacije preko minijaturne kamere postavljene na pacijentovim naočalama. Slike se pretvaraju u električne impulse i bežično prenose na elektrode u retini koje stimuliraju stanice koje informaciju šalju dalje, u mozak.

Implantat ne može prenijeti detaljnu sliku, ali prethodne su studije pokazale kako može pomoći pacijentima da prepoznaju različite oblike.

Inicijalni testovi provedeni na Flynnu bili su vrlo uspješni, a pacijent će s vremenom naučiti učinkovitije raspoznavati slike te biti u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne poslove.

Makularna degeneracija – najčešća bolest oka u starosti

Degeneracija žute pjege (makularna degeneracija) jedan je od glavnih uzroka gubitka centralne vidne oštrine kod pacijenta starije životne dobi, a razlikuju se “vlažni” i češći, “suhi” oblik. S godinama se rizik od obolijevanja povećava i procjenjuje se kako samo u Britaniji od suhe makularne degeneracije pati 44 tisuća osoba.

Iako je studija još uvijek u ranim fazama, liječnici su uvjereni u potencijal bioničkih implantata u liječenju osoba s gubitkom vida.

Izvor: BBC News