Znanstvenici: Virtualna stvarnost kao terapija protiv fobija i bipolarnih poremećaja

Nema sumnje da je virtualna stvarnost već ušla u naše živote, no koliko će utjecaja zapravo imati na živote koje živimo tek treba vidjeti. Industrija video igara po zaradi se približila filmskoj industriji, a kroz razvitak softvera i hardvera virtualna stvarnost danas je izišla iz okvira svoje prvotne nadležnosti te se počela koristiti u poboljšanju osoba s različitim medicinskim oboljenjima, piše Sciencealert.

Dijagnostika tehnologijom virtualne stvarnosti (VR)

Znanstvenici s King’s College u Londonu pokušavaju poboljšati tehnike dijagnostike bipolarnih poremećaja i tako kreirati učinkovitiji tretman koristeći virtual reality tehnologiju. U eksperimentu jedna je simulacija uključivala da pacijent uđe u javni autobus dok istraživači prate kako će reagirati na ljude i događaje koje im se tijekom puta događaju. Druga simulacija je smještena na londonski metro i uključuje simulaciju trenutka razbijanja vagona.

VR kreira istu vrstu mentalne reakcije kao pravi život

Ukoliko misle da ih drugi osuđuju ili pričaju o njima, javni prijevoz veoma je velik izazov oboljelima od paranoja i shizofrenije. Stoga, kreirajući umjetnu stvarnost, psiholozi mogu doći na trag mentalnom pritisku oboljelog: odnosno točno odrediti trenutak kada se pacijent počinje brinuti te kojeg se scenarija najviše boje i tako dalje.

Budući da priroda virtualne stvarnosti može kreirati istu vrstu mentalne i psihičke reakcije kao i pravi život, liječnici je mogu upotrijebiti kako bi proučavali pacijentovo ponašanje iz prve ruke. Liječnici su tada u boljoj poziciji da savjetuju i vode pacijenta kroz situaciju nazad u pravom svijetu. U nekim slučajevima može se koristiti preventivno kako bi se zaustavile mentalne epizode prije nego što postanu ozbiljne.

Terapeut kao avatar

‘Pokušavamo kombinirati nove tehnologije koje dolaze iz industrije video igara kako bismo pomogli ljudima s mentalnim problemima, objašnjava Lucia Valmaggia, klinička psihologinja uključena u studiju koja misli da ta ideja ima puno potencijala. ‘Nije neprovedivo da u skorijoj budućnosti terapeut bude avatar u virtualnom svijetu’.
Za sada, tek šačica terapeuta koristi virtualnu stvarnost u liječenju pacijenata, no napredak je primjećen kod pacijenata oboljelih od paranoja, posttraumatskog stresnog poremećaja i anksioznosti.
Na jednom od četiri pacijenta u svijetu, koji pati od neke vrste mentalnog poremećaja, u nekom trenutku svog života, uređaj poput Oculus Rifta može pomoći kod efektivnijeg tretmana i veće šanse ka oporavku.

VR u liječenju fobija

U Sjedinjenima Američkim Državama, Duke University School of Medicine nudi drugi primjer: virtualnu stvarnost u liječenju fobija. Čega god se bojali na ljestvici od visina, zatvorenih prostora do paukova, virtualna stvarnost može pomoći u ‘custom made’ scenarijima da liječnicima daju veći uvid u stanje, a pacijenti mogu kopirati mehanizam, piše Sciencealert.