Remisija: Francuska tinejdžerica zaražena HIV-om 12 godina nakon prestanka uzimanja terapije nema bolest

Osamnaestogodišnja Francuskinja zaražena HIV-om od rođenja u remisiji je 12 godina te nema znakova virusa u krvi kao niti simptoma bolesti unatoč prestanku uzimanja terapije u dobi od pet godina, rečeno je na Međunarodnoj konferenciji za borbu protiv AIDS-a u Vancouveru, piše CBCNews.

Rijetko, ali moguće

Tinejđerica pripada vrlo maloj grupi zaraženih HIV-om u svijetu koja je godinama slobodna aktivne infekcije bez kontinuirane terapije antiretrovirusnim lijekovima. Djevojčicu je tijekom poroda 1996. HIV-om zarazila majka koja svoj virus HIV-a nije redovno kontrolirala, rekao je dr. Asier Saez-Cirion s Instituta Pasteur u Parizu. ‘Djevojčica je tretman profilakticima dobila od dana kad je rođena’ rekao je Saez-Cirion s 8. Međunarodne konferencije o patogenezi, liječenju i prevenciji HIV-a.

Francuskinja je prvi primjer djeteta u svijetu koje je tako dug period izdržala bez terapije, odnosno bolesti. Dijete je stavljeno na standardnu terapiju za djecu koja su u riziku da se zaraze. U dobi od tri mjeseca liječnici su djevojčicu stavili na antiretrovirusne lijekove koji zaustavljaju HIV u repliciranju stanica i uništavaju imunološki sustav kako bi zaustavili napredak side. Djevojčica je na antiretrovirusnim lijekovima ostala do pete godine, kada ju je obitelj prestala voditi u kliniku gdje je bila liječenja. Saez-Cirion rekao je da ne zna iz kojeg je razloga obitelj prestala liječiti djevojčicu.

Povratak nakon godinu dana

Nakon godinu dana djevojčica je opet došla u kliniku i liječnici su bili iznenađeni kada testiranje nije pokazalo znakove HIV-a.
‘Virusne stanice, unatoč tomu što je bila bez tretmana, nisu zapažene. Stoga je odlučeno da joj se više neće davati terapija, no djevojčica će se pomno pratiti, rekao je Saez-Cirion.

No, testiranja su ipak pokazala HIV u dnu stanica, u tzv. rezervoarima virusa. ‘Razina virusa je niska, no ipak je tamo, rekao je Saez-Cirion. Kako bilo, djevojčica više nije pod tzv. HIV kontrolom.

Visconti Cohort

U Francuskoj postoji grupa od 14 HIV pozitivnih pacijenata poznatija kao grupa Visconti cohort (akronim od Virological and Immunological Studies in CONtrollers after Treatment Interruption), a svima je zajedničko to da su uspjeli, nakon najmanje tri godine uzimanja terapije, prestati piti lijekove bez da je virus u njihovim tijelima oživio. Među njima je pacijent koji je 13 godina bez antiretrovirusne terapije.

Rana terapija

‘Vjerujemo da je rani početak liječenja jedan od razloga zbog čega tinejđeri ostaju slobodni od aktivne infekcije, rekao je Saez-Cirion. ‘No znamo da to nije dovoljno jer djeca koja imaju istu vrstu rane terapije, nisu uspjela potisnuti virus jednom kada je terapija prekinuta’.

Djevojčica nije izliječena

Takav je slučaj bio s tzv. Mississippi bebom, Amerikankom koju je rodila HIV pozitivna majka koja nije primila niti jedan jedini tretman tijekom trudnoće. Liječnici su bebu počeli liječiti kada je imala 30 sati, no obitelj je prestala s antiretrovirusnom terapijom s bebinih navršenih 18 mjeseci. Idućih 27 mjeseci beba je bila bez znakova virusa u svojoj krvi. No, u srpnju 2014. kada je djevojčica imala četiri godine, testovi su pokazali oporavak virusa u organizmu.

Slučaj francuske tinejđerice znanstvenicima pokazuje da hitno liječenje može dovesti do remisije kod neke djece koja su zaražena preko HIV pozitivnih majki, no u igri mogu biti i drugi faktori, kao što su genetska predispozicija ili robustan imunitet, tvrde liječnici.

‘Međutim, jedna stvar mora biti savršeno jasna, a to je da djevojčica nije izliječena, zaključuje Saez-Cirion. ‘Virus je još uvijek tu, no njena remisija znači da nije trebala terapiju svih ovih godina. No ne znamo hoće li je trebati u budućnosti’.