Novi soj: Crvena morska alga okusom neodoljivo podsjeća na pečenu slaninu

Istraživački tim Sveučilišta Oregon State patentirao je novi soj morske trave koja okusom neodoljivo podsjeća na pečenu slaninu, piše CNN. Trava je iz porodice crvena morska alga, a izgleda kao prozirna crvena salata.

Nutritivne vrijednosti

Uzgojena morska trava ima dvostruko više nutritivne vrijednosti od kelja i raste veoma brzo. Istraživački tim Chrisa Langdona počeo je uzgajati novi soj dok su pokušavali naći dobar izvor hrane za jestive morske puževe ili petrovo uho, vrlo popularnu hranu u mnogim dijelovima Azije. Novi je soj vrsta crvene alge koja obično raste duž obale Pacifika i Atlantika. No, kada je Langdonov kolega Chuck Toombs posjetio njegov ured i ugledao rastuću algu i rekao: ‘Ova morska slanina ima ‘potencijala za novu industriju Oregona’ Langdon je shvatio da u rukama ima nešto puno više. Nova morska trava izvrstan je izvor minerala, vitamina i antioksidansa i sadrži visoki postotak proteina.

Komercijalizacija morske trave

Langdon tvrdi da je morska trava sve češća zamjena za ljude koji imaju visoke razine kolesterola i one koji ne jedu meso zbog drugih prehrambenih i vjerskih razloga. Iako analize je li komercijaliziranje morske trave praktično ili ne još nisu gotove, istraživački tim vjeruje da bi za ovu vrstu morske trave mogle biti zainteresirane industrije koje proizvode vegansku i vegetarijansku hranu. I dok u Americi ne postoji kompanija koja uzgaja crvenu algu kao hranu za ljude, ova se morska trava koristi u prehrani ljudi u sjevernoj Europi stoljećima. Neke se crvene alge prodaju u SAD-u , no ne i vrsta uzgojena na Sveučilištu Oregon.

‘Ova je stvar prilično nevjerojatna, kada je pečeš, što sam ja napravio, ima okus po šunki, ne morskoj travi. I govorim o prilično intenzivnom okusu slanine’, rekao je Langdon. Langdon tvrdi da u jednom tjednu uspijeva uzgojiti između 9 i 14 kilograma trave, no nada se da se ta prizvodnja može utrostručiti.