Kineski liječnici pacijentu prišili šaku na nogu kako bi je održali ‘živom’

Kineski kirurzi sačuvali su šaku ozlijeđenu u nesreći tako da su je presadili na pacijentov gležanj mjesec dana prije nego li su je opet zašili na ruku, piše Telegraph.

Operacija je izvedena u bolnici Xiangyja u gradu Changsha u provinciji Hunan u središnjoj Kini. Pacijent, imenom Zhou, lijevu je šaku isjekao tijekom radnog vremena na tvorničkom stroju. Liječnik Dr. Tang Juyu, voditelj bolničke mikrokirurgije odlučio je operirati i dati pacijentu šansu da ‘oživi’ svoju izgubljenu ruku.

Zahvat

Obzirom da kirurzi nisu bili u mogućnosti ozlijeđenu šaku prišiti odmah nazad na ruku zbog ozlijeđenih živaca i tetiva, trebalo je vremena za izliječenje. Stoga je šaka pacijenta prišivena na nogu kako bi se ‘održala’ živom dok nije spremna.

‘Na normalnim temperaturama, ozlijeđeni prst treba obnoviti zalihu krvi u roku od deset sati, a to je vrijeme i kraće za izgubljeni ud. Ukoliko je ud bez krvi predugo vremena njegovo će tkivo umrijeti i neće se moći očuvati’, rekao je dr. Juyu objašnjavajući postupak.

Operacija presađivanja šake nazad na ruku trajala je deset sati, a osjećaj se već vratio u ruku Zhoua i prstima može pomicati. Ipak, do potpunog oporavka trebat će još mjeseci.

Ovo nije prvi put da su kineski liječnici napravili ovu operaciju, izveli su je 2013. godine na ženi koja je ostala bez šake.