Cyber rasa robotoida: Robot prošao test samosvijesti

Ne samo da imaju veće moći dedukcije (logička metoda zaključivanja) nego se do sada mislilo, već su roboti vrlo svjesni svojih ograničenja, pokazao je najnoviji eksperiment odrađen u New Yorku. Znanstvenici Politehničkog Instituta Rensselaer napravili su tri robota koja su potom podvrgnuli testu ‘Tri mudraca’, nešto poput dječje basne.

Tri mudraca

Roboti su igrali uloge tri mudraca u kraljevstvu koje je kralj pozvao na svoj sud. U basni, kralj je stavio plavu ili bijelu kapu na mudre glave – bez da im kaže koju boju kape na glavi imaju. Mudraci/roboti među sobom ne smiju razgovarati. Prvi mudrac koji zaključi koje mu je boje kapa postat će kraljev savjetnik. U eksperimentu dvama je robotima rečeno da su dobili tabletu za ‘poglupljivanje’ koja ih je spriječila da govore prije nego su sva tri upitana koji je od njih sposoban govoriti.
U prijevodu, dva su robota programirana tako da ne mogu govoriti, treći može.
Iako su sva tri inicijalno odgovorila da ne znaju odgovor, jedan, koji je uspio čuti svoj glas shvatio je da nije onesposobljen govoriti i rekao je ‘Oprostite, sada znam’.

Riješio dvije logičke prepreke

Pobjednički robot riješio je dvije logičke prepreke. Prvo: razumio je pitanje. Drugo i presudno, čuo je svoj glas i upotrijebio te informacije kako bi dao točan odgovor.

Značajnost pokusa je to da pokazuje da roboti mogu biti razvijeni da imaju neke ljudske osobine poput samospoznaje i dedukcije.

Selmer Bringsjord, koji je vodio eksperiment rekao je da će roboti u budućnosti izgraditi repertoar sposobnosti koji će ljudima postati vrlo korisni. ‘Pokušavamo naći neke zanimljive filozofske probleme, a potom napraviti robota koji će ih riješiti’, rekao je John Sullins, filozof tehnologije na sveučilištu Sonoma za Independent.

Prošle godine super računalo postalo je prva umjetna inteligencija koja je uspjela proći Turingov tekst i uvjeriti ljude da je trinaestogodišnji dječak.

Turingov test

Turingov test izradio je Alan Turing, britanski matematičar, logičar i kriptografer, a omogućava provjeru inteligencije računala ili programske potpore. Test je objavio 1950. pod nazivom ‘Računalna tehnologija i inteligencija’.

Radi se o sljedećem: Čovjek u ulozi suca prirodnim jezikom komunicira s jednim čovjekom i jednim strojem, a pri tome obojica se prikazuju ljudima. Ako sudac sa sigurnošću ne može utvrditi koji je sugovornik stroj, smatra se da je stroj prošao test. Kako bi test bio što jednostavniji i kako se ne bi testirala sposobnost generiranja glasa od strane stroja, test se odvija preko tipkovnice i ekrana.

Za vrijeme drugog svjetskog rata Turing je radio u Bletchley Parku i sagradio mašinu pomoću koje su saveznici mogli čitati njemačke poruke šifrirane preko Enigma uređaja.

Bringsjord će svoje otkriće predstaviti na RO-MAN konferenciji u Japanu od 31. kolovoza do 4. rujna. U hotelu domaćinu u Nagasakiju roboti će dočekivati i pozdravljati goste, kuhati im kavu i nositi prtljagu u njihove sobe, piše Telegraph.