Kuvajt kao Gattaca: Prva zemlja na svijetu koja uvodi DNA testiranje obvezno za sve svoje građane

Kuvajt je prva zemlja na svijetu koja uvodi obavezno DNA testiranje za sve svoje građane za razliku od nekih svjetskih zemalja koje posjeduju baze podataka osuđenih kriminalaca. Proteklih je dana Kuvajt donio kontroverzan zakon koji će 1.3 milijuna domaćih stanovnika te 2.9 milijuna stranih državljana ove zemlje obvezati na DNA testiranje za novu nacionalnu bazu podataka.

Onaj tko odbije testirati svoju DNA prijeti mu godina dana zatvora i novčani trošak do 33 tisuće dolara. Kažnjen zatvorskom kaznom i do sedam godina bit će i svak koji će pokušati plasirati krivi uzorak, piše Science Alert.

Zakon o DNA testiranju – obvezan

Zakon je izglasan veoma brzo nakon što je bombaš samoubojica Islamske države 26. lipnja u samoubilačkom napadu u gradu Kuvajtu ubio 26 i ranio 227 ljudi. Fahd Suleiman Abdulmohsen al-Qabaa rođen je u Saudijskoj Arabiji 1992. godine, a u Kuvajt je stigao nekoliko sati prije napada. Vlada se nada da će nova baza podataka, koja će državu koštati oko 400 milijuna dolara, osigurati brži i lakši način uhićenja.

‘Odobrili smo zakon za DNA testiranje. Učinit ćemo sve što je potrebno kako bi osigurali mjere sigurnosti u zemlji, rekao je nezavisni zastupnik Jamal al-Omar.

Vlastiti barcode

Za otisak nečijeg DNA znanstvenici trebaju izdvojiti genetski materijal iz malog uzorka genetskih stanica te mapirati jedinstvenu kombinaciju baznih parova, nešto poput vlastitog barcodea. Ovo će policiji osigurati usporedbu DNA sa mjesta zločina sa DNA iz baze podataka.

Kontroverzna baza podataka

Novi će zakon podići zasigurno mnogo kontroverzi oko etike i zaštite privatnosti. Iako mnoge zemlje u svijetu, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Švedsku i Australiju imaju baze podataka sa DNA uzorcima svih onih koji su osuđeni za kazneno djelo, ovo je prva baza DNA podataka i prvi zakon koji će biti obvezan za sve građane.

Europska Unija

Ovakva baza podataka u Europi je proglašena nezakonitom nakon što je Europski sud za ljudska prava 2008. godine presudio da se pohranjivanje DNA uzoraka ‘ne može smatrati nužnim u demokratskom društvu’.

Također, postoji opasnost da bi ovakva baza podataka mogla otvoriti mogućnost da vlade putem DNA informacija prate svoje građane – poput scenarija iz filma Gattaca iz 1997.

‘Vaša DNA se može upotrijebiti kako bi se saznale informacije o vašem zdravlju, podrijetlu, jesu li vaša djeca vaša, rekao je genetski istraživač Yaniv Erlich sa MIT-a.

Trenutno, Sjedinjene države imaju najveću svjetsku DNA bazu podataka, koja sadržava podatake uhićenih, ali ne i osuđenih, kao i DNA nestalih osoba i njihovih obitelji.