PROIZVODI ZA NJEGU: Vaginalni gelovi žene izlažu opasnim industrijskim ftalatima

Ispiranje vaginalnim gelovima žene može izložiti opasnim kemikalijama ftalatima, otkriva nova studija.

‘Ova studija, po prvi puta, ukazuje da vaginalni sapuni mogu povećati povećanu izloženost žena ftalatima, kemikalijama koje mijenjaju akciju hormona i povezani su s ozbiljnim zdravstvenim problemima, rekao je autor studije Ami Zota, profesor s Instituta Milken na Sveučilištu George Washtington.

Otkriće za raspravu

‘Ovo otkriće zahtijeva odgovore na pitanja oko zdravlja i sigurnosti vaginalnih gelova i drugih mirisnih proizvoda koje žene upotrebljavaju u vaginalnoj zoni’.
Dok se znanstvena zajednica izjašnjava protiv ispiranja gelovima za tuširanje koja mogu ‘sakriti’ vaginalne infekcije i odvesti u druge zdravstvene probleme, gelovi za tuširanje i dalje su popularna tema na policama drogerija.
Rezultati nove studije najavljuju zdravstveni zaokret na već podužoj listi problema povezanih sa ovim produktima, kažu autori.

Ftalati

Ftalati su pronađeni u mnogim proizvodima za njegu u drogerijama i dovode se u vezu s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući razvojne i bihevioralne probleme kod djece izloženim produktima s ftalatima još u maternici. Na portalu ljekarnik.hr pisali smo o Ružnoj strani proizvoda za održavanje ljepote: Što su ftalati?.
Jedna vrsta ftalata, dietil ftalat koristi se kako bi proizvod zadržao parfemirani miris. Obzirom da mnogi ženski preparati za njegu, uključujući tampone, sanitarne vate i komercijalni gelovi za tuširanje sadrže parfem, ti bi proizvodi mogli biti neprepoznati izvor ftalata, naročito za žene u reproduktivnim godinama, tvrdi Zota. U studiji se gledala povezanost između ftalata u šest različitih prozivoda za žene, ali  su poveznicu pronašli jedino u vaginalnim sapunima.

Istraživanje

Zota i kolege proučavali su rezultate nacionalnog istraživanja na 739 žena između 20 i 49 godina te odgovora na pitanja oko upotrebe ženskih higijenskih potrepština. Ftalati se upijaju kroz tanku kožu rodnice i jednom kad stignu u tijelo izlučuju se u obliku metabolita. Stoga su istraživači tražili ftalate metabolite u uzorcima urina.
Zota i njegov tim otkrili su da je vaginalno ispiranje povezano s većom razinom metabolita ftalata u urinu. U stvari, žene koje su rekle da su se tuširale s tim proizvodima u proteklom mjesecu imale su 52% veću koncentraciju ovih metabolita u usporedbi sa ženama koje nisu nikad upotrebljavale ove proizvode. Isto tako, češće tuširanje ovim proizvodima od dva na više puta na mjesec ima za posljedicu 152% veću urinarnu koncentraciju metabolita ftalata nego kod žena koje ih nisu koristile.

Načinjena studija nije pokazalu direktnu povezanost ftalata sa zdravstvenim problemima, i za to su potrebna podrobnija istraživanja. No, istraživanje je dokazalo da vaginalni gelovi mogu izložiti žene većem riziku metabolita ftalata u organizmu.

Američka asocijacija opstetričara i ginekologa zalaže se protiv vaginalnog ispiranja je se takva praksa dovodi u vezu s povećanim rizikom od vaginalnih infekcija, pelvične upale (upala karlice) te problema tijekom trudnoće. Ukoliko se nađe povezanost ftalata sa zdravstvenim problemima tada sve ukazuje na to se na ovaj način žene izlažu kemikalijama koje im mogu naškoditi kasnije u životu.

‘Opasno je da javna politika dozvoljava da proizvodi u Americi nisu sigurni, rekao je Tracey Woodruff, opstetričar i ginekolog te autor studije.