Dugotrajna depresija oštećuje dijelove mozga

depresija

Veliko istraživanje pokazalo je štetni utjecaj depresije na mozak, a najizloženiji su oni koji su od depresije oboljeli prije 21. godine, kao i oni s čestim epizodama.

Znanstvenici su konačno potvrdili ono što se desetljećima pretpostavljalo: dugotrajna depresija uzrokuje oštećenja mozga. Portal IFL Science prenosi istraživanje Molecular Psychiatry koje je dokazalo kako ponovljene epizode depresije smanjuju volumen mozga – i to hipokampusa, dijela koji je zaslužan za stvaranje novih sjećanja, emocionalne i bihevioralne funkcije.

Povezanost depresije i oštećenja mozga dugo je bila otvoreno pitanje, a dosadašnja ispitivanja nisu davala uvjerljive rezultate. Na ovom se pak istraživanju udružilo preko 60 znanstvenika koji su u suradnji proveli masovno ispitivanje na tri kontinenta: Europi, Australiji i SAD-u.

Znanstvenici su analizirali magnetske snimke mozga 9000 ispitanika: 1728 oboljelih od teške depresije uspoređivali su sa snimkama 7199 zdravih osoba i došli do nedvojbene potvrde – depresija utječe na zdravlje mozga.

Depresija uzrokuje gubitak sjećanja

Volumen mozga najviše se smanjio kod onih koji su od depresije oboljeli rano, prije 21. godine kao i kod onih koji su imali česte epizode. Istraživači su zaključili kako je depresija najštetnija kad je ustrajna i dugotrajna.

Smanjeni volumen znači i smanjenu funkciju, a radi se o dijelu mozga koji se također naziva emotivnim centrom. Prethodna istraživanja na hipokampusu koja su provođena na životinjama pokazala su kako se smanjivanjem tog dijela mozga utječe na gubitak sjećanja i promjenu ponašanja.

Dobra vijest je ta da se gubitak funkcije i smanjeni volumen mogu regulirati odgovarajućom terapijom. Ovo otkriće za sad neće mijenjati način na koji se liječi depresija, a sljedeći korak je detaljnije istraživanje utjecaja na pojedine regije hipokampusa.

Izvor: IFL