Marihuana: Napušeni vozači sigurniji od pijanih

Vozači pod utjecaj marihuane sigurniji su u prometu od vozača pod utjecajem alkohola, odnosno manje su šanse da će napraviti sudar, otkrila je nova studija.
Kada se uzmu u obzir faktori poput godina, rase i spola, studija ukazuje na veoma malu razliku između napušenih i ‘čistih’ vozača kada se govori o riziku sudara, tvrdi National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Studija ne pokazuje povećan rizik s upotrebom marihuane

NHTSA ipak poentira da rezultati studije ‘ne indiciraju da konzumiranje droge prolazi bez rizika u vožnji’ i priznaju da studija ima ograničenja. Ti nedostaci ‘se pažljivo trebaju uzeti u obzir prije nego li se donesu konačni zaključci oko korištenja droge i rizika od sudara’, priopćila je Agencija.

Dok studija ne pokazuje značajan porast rizika od sudara povezanog s upotrebom marihuane, pijenje alkohola s druge strane, odnosno udio od 0, 05 alkohola u krvi pokazuje povećan rizik od sudara sedam puta. No istraživači tvrde da mjerljivu prisutnost THC-a u ljudskom organizmu nije lako povezanti sa sudarima kao onu koja uzrokuje razina alkohola u krvi.

‘Većina psihoaktivnih droga je kemijski kompleksnih molekula, čiju je apsorpciju, akciju i eliminaciju iz tijela teško za predvidjeti’, tvrde autori studije u izvješću Rizici sudara kod droge i alkohola.

‘Izjednačavanje vožnje’ ima nedostatke

Iako su neke države donijele zakone o izjednačavanju vožnje pod utjecajem marihuane i vožnje pod utjecajem alkohola, problem je što se THC u tijelu može otkriti danima, pa čak i tjednima nakon konzumacije, odnosno dugo nakon točke kada one imaju psihoaktivni učinak na osobu koja se može zaustaviti tijekom vožnje.
Znanstvenici tvrde da studija daje važne informacije oko tekuće debate o vožnji pod utjecajem alkohola i marihuane.
‘Nitko tko je nešto konzumirao ne bi trebao voziti, i zbog toga postoje zakoni koji to reguliraju’, kaže Mason Tvert komunikacijski direktor u Projektu Politika marihuane. ‘I dok istraživanje prilično jasno ukazuje na to da korištenje marihuane nije ni približno problematično kao uzimanje alkohola, kod nekih ljudi može uzorkovati slabije sposobnosti kod nekih razina’.

Marihuana, odnosno indijska konoplja zabranjena je u Hrvatskoj, no ministar zdravlja Siniša Varga najavio je u jesen legalizaciju biljnih pripravaka na bazi marihuane u medicinske svrhe, a o čemu smo već i pisali na portalu ljekarnik.hr.