Ozbiljne nuspojave: HPV cjepiva idu na provjeru, no i dalje će se primjenjivati

Nakon pojave nesvjestice, vrtoglavice, mučnine, glavobolje i boli u prsima kod nekih mladih procijepljenih žena, Europska Medicinska Agencija (EMA) objavila je u ponedjeljak da tri cjepiva za Humani papiloma virus (HPV) idu u reviziju.

Dužnosnici EMA-e tvrde da su incidenti rijetki, no da su zabrinuti ozbiljnošću dviju nuspojava. Riječ je o kompleksnom regionalnom bolnom sindromu (CRPS), kroničnom bolnom stanju koje napada udove. Druga nuspojava je sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POT), pri kojem otkucaji srca abnormalno skaču. Ovaj sindrom uzrokuje nesvjesticu i vrtoglavicu.

Dok PRAC ne donese zaključak, cjepiva se i dalje primjenjuju

Sigurnost cjepiva Gardasil/Silgard, Gardasil 9 i Cervarix utvrdit će Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC), javlja EMA. Testiranje je krenulo na zahtjev države Danske, a istragom će se pokušati utvrditi čestina navedenih nuspojava kako bi se vidjelo postoji li uzročna veza. Navedeni simptomi, javlja EMA mogu se pojaviti i kod necijepljenih osoba.
Dok traje istraga, EMA ne predlaže nikakve izmjene u proceduri procijepljivanja i navodi da revizija ‘ne dovodi u pitanje koristi HPV cjepiva koji nadilazi ove rizike’.

‘Vrlo sigurno’ cjepivo

CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) smatra da je HPV cjepivo, generalno, ‘vrlo sigurno’. U 2014. Centar je učinio studiju u kojoj su se proučavale nuspojave Gardasila 9 (najnoviji lijek u upotrebi protiv HPV-a) i utvrdio da je 92% procijepljenih imalo ne-ozbiljne nuspojave poput nesvjestice, glavobolje, vrtoglavice, mučnine, temperature i boli na mjestu uboda. Prema potrošačkim smjernicama CDC-a ‘kratke epizode nesvjestice i pratećih simptoma mogu se dogoditi nakon bilo koje medicinske procedure uključujući cijepljenje’.

Agresivna kampanja u SAD-u

Zdravstveni dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država proteklih su godina vodili veoma snažnu, gotovo agresivnu kampanju, od rođendanskih čestitki do objava na društvenim mrežama kako bi pridobili ne samo djevojčice već i dječake na cijepljenje.

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj

Cijepljenje u Hrvatskoj nije obvezno, no Ministarstvo zdravlja ga je preporučilo i od jeseni najavilo besplatno cjepivo protiv HPV-a za sve 14-godišnjake, odnosno učenike prvog razreda srednjih škola. Tijekom predstavljanja programa imunizacije protiv HPV-a rečeno je da Ministarstvo nabavlja 14 tisuća doza cjepiva protiv HPV-a vrijednog pet milijuna kuna. Argument za takvu akciju, među ostalim, jest i podatak o raku vrata maternice koji ovaj virus uzrokuje, koji je četvrti najčešći uzrok smrti od raka u žena u svijetu.

HPV cjepivo, koje se najviše upotrebljava od svih cjepiva, uključuje tri procjepljivanja tijekom šest mjeseci. Cjepivo koje štiti od nekih sojeva HPV povezanih s rakom cerviksa, genitalnim bradavicama i drugim vrstama raka do sada je primilo oko 72 milijuna ljudi.